Hyppää pääsisältöön

Suomi taisteli tiensä koripallon EM-kisoihin 1977

Vuoden 1977 koripallon EM-kisat olivat Suomelle ensimmäiset kymmeneen vuoteen. Suomi selvitti tiensä Belgiassa järjestettyihin kisoihin upealla tavalla.

Helsingissä järjestetyt karsinnat tarjosivat yleisölle viihdettä koko rahan edestä, kun Suomi kaatoi ensin Puolan hurjalla loppukirillä. Tiukan taistelun jälkeen kaatui myös Unkari.

Itse lopputurnaus ei sujunut kovin ruusuisesti. Suomi joutui poistumaan kisoista vyöllään vain yksi voitto, joka riitti kymmenenteen sijaan.

Seuraavan kerran Suomi selvisi EM-turnaukseen vuonna 1995, mutta tulos oli vielä heikompi: neljästoista.

Vuoden 1967 kotikisoissa Suomi taisteli itsensä upeasti kuudenneksi. Vuonna 2011 se on edelleen Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen paras saavutus.

Koripallon EM-kilpailut olivat avoimet vuoteen 1961 asti. Siihen asti kaikki halukkaat maat saivat osallistua. Vuoden 1963 kisoista alkaen käytössä on ollut karsinnat, joiden avulla kisoihin on valittu 16 maata.

Suomelle vuoden 2011 EM-kisat ovat kuudennet, joihin se on edennyt karsintojen kautta. Kaiken kaikkiaan kisoja on Suomelle kertynyt 13.

Suomen koripallomaajoukkue on vuonna 2011 ainut suomalainen palloilujoukkue, joka on päässyt karsinnan kautta olympialaisiin. Tokion kesäkisoissa vuonna 1964 Suomi ylsi 11:ksi.

Maailmanmestaruuskisoissa Suomea ei ole nähty vielä kertaakaan.

Teksti: Henri Saloranta

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto