Hyppää pääsisältöön

Suomi taisteli tiensä koripallon EM-kisoihin 1977

Vuoden 1977 koripallon EM-kisat olivat Suomelle ensimmäiset kymmeneen vuoteen. Suomi selvitti tiensä Belgiassa järjestettyihin kisoihin upealla tavalla.

Helsingissä järjestetyt karsinnat tarjosivat yleisölle viihdettä koko rahan edestä, kun Suomi kaatoi ensin Puolan hurjalla loppukirillä. Tiukan taistelun jälkeen kaatui myös Unkari.

Itse lopputurnaus ei sujunut kovin ruusuisesti. Suomi joutui poistumaan kisoista vyöllään vain yksi voitto, joka riitti kymmenenteen sijaan.

Seuraavan kerran Suomi selvisi EM-turnaukseen vuonna 1995, mutta tulos oli vielä heikompi: neljästoista.

Vuoden 1967 kotikisoissa Suomi taisteli itsensä upeasti kuudenneksi. Vuonna 2011 se on edelleen Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen paras saavutus.

Koripallon EM-kilpailut olivat avoimet vuoteen 1961 asti. Siihen asti kaikki halukkaat maat saivat osallistua. Vuoden 1963 kisoista alkaen käytössä on ollut karsinnat, joiden avulla kisoihin on valittu 16 maata.

Suomelle vuoden 2011 EM-kisat ovat kuudennet, joihin se on edennyt karsintojen kautta. Kaiken kaikkiaan kisoja on Suomelle kertynyt 13.

Suomen koripallomaajoukkue on vuonna 2011 ainut suomalainen palloilujoukkue, joka on päässyt karsinnan kautta olympialaisiin. Tokion kesäkisoissa vuonna 1964 Suomi ylsi 11:ksi.

Maailmanmestaruuskisoissa Suomea ei ole nähty vielä kertaakaan.

Teksti: Henri Saloranta

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto