Hyppää pääsisältöön

Suomi taisteli tiensä koripallon EM-kisoihin 1977

Vuoden 1977 koripallon EM-kisat olivat Suomelle ensimmäiset kymmeneen vuoteen. Suomi selvitti tiensä Belgiassa järjestettyihin kisoihin upealla tavalla.

Helsingissä järjestetyt karsinnat tarjosivat yleisölle viihdettä koko rahan edestä, kun Suomi kaatoi ensin Puolan hurjalla loppukirillä. Tiukan taistelun jälkeen kaatui myös Unkari.

Itse lopputurnaus ei sujunut kovin ruusuisesti. Suomi joutui poistumaan kisoista vyöllään vain yksi voitto, joka riitti kymmenenteen sijaan.

Seuraavan kerran Suomi selvisi EM-turnaukseen vuonna 1995, mutta tulos oli vielä heikompi: neljästoista.

Vuoden 1967 kotikisoissa Suomi taisteli itsensä upeasti kuudenneksi. Vuonna 2011 se on edelleen Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen paras saavutus.

Koripallon EM-kilpailut olivat avoimet vuoteen 1961 asti. Siihen asti kaikki halukkaat maat saivat osallistua. Vuoden 1963 kisoista alkaen käytössä on ollut karsinnat, joiden avulla kisoihin on valittu 16 maata.

Suomelle vuoden 2011 EM-kisat ovat kuudennet, joihin se on edennyt karsintojen kautta. Kaiken kaikkiaan kisoja on Suomelle kertynyt 13.

Suomen koripallomaajoukkue on vuonna 2011 ainut suomalainen palloilujoukkue, joka on päässyt karsinnan kautta olympialaisiin. Tokion kesäkisoissa vuonna 1964 Suomi ylsi 11:ksi.

Maailmanmestaruuskisoissa Suomea ei ole nähty vielä kertaakaan.

Teksti: Henri Saloranta

Kommentit