Hyppää pääsisältöön

Sarjakuvapiratismi vaivaa suositun Hopeanuolen tekijää

Karhukoira Ginin seikkailuista kertovaa manga-sarjaa kopioidaan maailmalla.

Hopeanuoli ja Hopeanuolen poika Weed Takahashin mangan pohjalta tehdyissä animaatiosarjoissa. // Kuva: Toei Animation / Studio Deen

Suositun Hopeanuoli-mangan luoja Yoshihiro Takahashi vierailee parhaillaan Suomessa. Ensimmäistä kertaa maassamme käymässä oleva sarjakuvapiirtäjä kertoi YleX:lle suositun kirjasarjansa joutuneen viime vuosina piratismin kohteeksi. Erityisesti Taiwanista löytyy miehen manga-teoksia halpoina kopioina.

Takahashi kertoo olleensa alun perin huvittunut kirjojensa piratismista, mutta tajunneensa myöhemmin että kyse ei olekaan vain muutamasta kappaleesta, vaan Hopeanuolen kopioita liikkuukin kaduilla suuria määriä. Manga-tähti peräänkuuluttaakin niin Taiwanilta kuin muiltakin valtioilta tarkempaa valvontaa tekijänoikeuksien puolesta.

Perustuuko suosio eläinystävällisyyteen?

Takahashin Hopeanuoli-sarja nauttii Suomessa kulttisuosiota. Sarjakuvan pohjalta työstetty animaatiosarja oli erittäin suosittu 80-luvun lopulla ja nyt tuoreempi sukupolvi on löytänyt alkuperäiset mangat, joita julkaistaan suomeksikin. Takahashi kertoi olevansa erittäin iloinen ja samalla yllättynyt suosiostaan Suomessa. Mies itse arvostaa tarinoidensa takaa löytyviä moraalisia opetuksia, joten pitää hienona sitä että joku toinenkin ottaa sanoman oikeasta ja väärästä hyvin vastaan.

Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa Takahashin näyttäytymistä eilen odottanut 26 -vuotias Nadja Vahlqvist uskoo, että syy sarjan suursuosioon nimenomaan Suomessa on selvä.

- Se on ne koirat. Se on se suomalainen eläinrakkaus ja koiraihmisyys varmaankin se syy suosioon. Porukka tykkää piirretyistä ja manga on lyönyt nyt läpi. Ensin on katsottu VHS-kasetilta sitä piirrettyä, sitten saatu selville että se on sarjakuva, että sillä on jatko-osakin ja sitten saadaan se sarjakuva suomeksi! Tosi uskomatonta, että on nyt saatu piirtäjäkin Suomeen. Eihän tätä olisi penskana uskonut.

Koiratarinat uppoavat kansaan

Hopeanuoli-sarjaa on myyty Japanissa jo n. 20 miljoonaa kappaletta. Myös sen jatko-osa Weed kolkuttelee jo 20 miljoonan myydyn kirjan rajaa. Parhaillaan Takahashi kuitenkin työskentelee Tokiossa aikuisille suunnatun mangan parissa.

Suomessa vieraillessaan Takahashi osallistuu Tampereella viikonloppuna järjestettävään Tracon roolipeli- ja animetapahtumaan, jossa esitetään muun muassa Hopeanuolesta luotu musikaali. Luvassa on myös lukuisia seminaareja hitti-mangasta. Yksi paneelitilaisuuksista kantaa nimeä ”Hopeanuoli on p*rseestä”.

Lähteet: YleX