Hyppää pääsisältöön

Harri Holkerin hautajaiset

Valtioneuvos Harri Holkeri kuoli 7. elokuuta 2011 pitkäaikaisen sairauden murtamana. Valtiolliset hautajaiset järjestettiin 27. elokuuta Helsingin tuomiokirkossa.

Siunauksen toimitti emerituspiispa Eero Huovinen avustajanaan rovasti Matti Holkeri.

Holkeria kunnioittivat muun muassa presidentit Tarja Halonen, Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto, koko Suomen nykyinen hallitus ja suuri osa Holkerin hallituksen ministereistä.

Myös eduskuntapuolueiden johtajia ja puhemiehet nähtiin hautajaisissa.

Emerituspiispa Eero Huovinen sanoi siunauspuheessaan, että Harri Holkeri oli sekä isänmaallinen että kansainvälinen mies, jonka elämää ohjasi vahva velvollisuudentunto. "Oma maa ja maailma olivat hänelle yksi ja sama vastuun alue."

Pääministeri Jyrki Katainen kuvaili Harri Holkeria suoraselkäiseksi mieheksi, joka oli vaikeuksien edessä parhaimmillaan.

Katainen muisteli 1970-luvun alkua ja Holkeria 34-vuotiaana puoluesihteerinä, joka nousi kokoomuksen johtoon Euroopan nuorimpana konservatiivijohtajana, kun vaihtoehtoja ei ollut. Holkeri johti kokoomusta vuosina 1971-1979, ja Suomen pääministerinä hän toimi 1987-1991.

Holkeri oli aatteellinen uudistaja ja rehellinen rauhanrakentaja

Holkeri seurasi kokoomuksen puheenjohtajana Juha Rihtniemeä, jonka tytär Suvi Rihtniemi puhui lauantaina valtioneuvoksen muistotilaisuudessa Säätytalossa.

Rihtniemi muistaa isänsä ja Harri Holkerin aatteelliset keskustelut 1960-luvulla. Hänen mukaansa kokoomuksen uudistaminen nykyaikaiseksi keskustaoikeistolaiseksi puolueeksi tapahtui tuolloin.

Presidentti Martti Ahtisaari pohti muistopuheessaan Holkerin merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle. "Suomalaiset tunsivat Harri Holkerin ennen kaikkea sovinnon rakentajana."

"Kosovo oli kohtalokas urakka, jonka Holkeri otti vastaan, vaikka tiesi tehtävän raskauden", Ahtisaari sanoi. Hän kuvaa ystäväänsä Holkeria tinkimättömän rehelliseksi rauhanrakentajaksi, joka on esikuvana seuraamisen arvoinen.

Myös Ruotsin valtiojohto laski seppeleen Holkerin arkulle.

Musiikkina kauniisti koristellussa kirkossa kuultiin Cantores Minoresin esittämä Pienen iltarukous sekä Sibeliuksen surusoitto.

Teksti: YLE Uutiset

Lue lisää:

Kyösti Kallion hautajaiset.

Kyösti Kallio kuolee, presidentiksi Risto Ryti

Sotavuosien ahdistaviin tunnelmiin toivat lisää dramatiikkaa presidentti Kyösti Kallion sairastelu, ero presidentin tehtävistä ja dramaattinen kuolema adjutantin käsivarsille Helsingin rautatieasemalla torstai-iltana 19.12.1940.

Lue lisää:

Mannerheimin hautajaissaattue (1951).

Marsalkka Mannerheimin hautajaiset

Suomeen kiiri vuoden 1951 alussa suruviesti Sveitsistä. Suomen marsalkka Gustaf Mannerheim oli kuollut 28.1.1951.

Lue lisää:

Autosaattue K.J. Ståhlbergin hautajaisissa

Ståhlbergin hautajaiset

Vanhuutensa päivinä K. J. Ståhlberg (1865-1952) oli arvostettu “vanhempi valtiomies”, jonka neuvoja hänen seuraajansa kuuntelivat. Erityisen läheisen suhteet Ståhlbergillä oli J. K. Paasikiveen, joka turvautui edeltäjänsä asiantuntemukseen mm. YYA-sopimusta laadittaessa.

Lue lisää:

Kari Toivonen lukee uutisen Kekkosen kuolemasta (1986).

Kekkosen kuolinuutinen ja hautajaiset

Presidentti Urho Kekkonen kuoli elokuun viimeisenä päivänä 1986. Hän nukkui pois kotonaan Tamminiemessä. Valtiolliset hautajaiset järjestettiin viikkoa myöhemmin.

Lue lisää:

Marjukka Havumäki kertoo uutisen Kalevi Sorsan kuolemasta (2004).

Kalevi Sorsan kuolinuutinen ja hautajaiset

Kalevi Sorsa menehtyi tammikuun 16. päivänä 2004 sairastettuaan pitkään syöpää.

Lue lisää:

Adolf Ehrnroothin arkku Helsingin tuomiokirkossa (2004).

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin hautajaiset

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth kuoli helmikuun 26. päivänä 2004. Kenraalin hautajaiset järjestettiin reilun kahden viikon päästä kuolemasta.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto