Hyppää pääsisältöön

Kertoisinko lapselleni mitä tarkoittaa homo?

Olimme ex-vaimoni kanssa yhdessä 10 vuotta ja meillä on 5-vuotias poikalapsi. Eräs ilta vaimoni tuli kotiin ja kertoi löytäneensä uuden rakkauden, naisen!

Olen huolissani miten tämä vaikuttaa lapseen ja miten tässä kannattaa toimia, jotta lapsen pää ei menisi sekaisin "aikuisten asioista". Mielestäni 5-vuotiaan lapsen pitäisi miettiä pienessä päässään pikku-autoja tai karkkipäivä.. Ei sitä, mitä tarkoittaa
homo tai lesbo. Olisiko parempi pantata pojalta tietoa, niin kauan kunnes hän itse ymmärtää mistä on kyse?

En halua olla kyseisen pariskunnan onnen tiellä, mutta en myöskään voi sallia sitä lapseni hyvinvoinnin kustannuksella. Onko esimerkiksi jotain ennakkotapauksia tämäntyylisistä tapauksista? Lapsi asuu joka toinen viikko minun ja joka toinen viikko äitinsä luona. Maailma on nykyään melko suvaitsevainen paikka ja niin olen minäkin, mutta kuuluuko tällaiset asiat vielä pienen lapsen elämään?


Yleensä lapset miettivät vanhempien erotessa sitä rakastavatko vanhemmat yhä lastaan, palaavatko vanhemmat vielä yhteen ja onko ero lapsen syy.
Tilanne on varmaan miettimisen arvoinen, teille kaikille osallisille! Kirjeestäsi ei käy ilmi, miten tuore ero on ja oliko eron syy juuri vaimosi uusi suhde. Joka tapauksessa lapsenne näkökulmasta suurin asia on todennäköisesti avioeronne ja sen aiheuttamat elämänmuutokset. Lapsen päässä ei välttämättä pyöri päällimmäisenä eron syy, tai eroon mahdollisesti vaikuttaneet muut ihmiset. Yleensä lapset miettivät vanhempien erotessa sitä rakastavatko vanhemmat yhä lastaan, palaavatko vanhemmat vielä yhteen ja onko ero lapsen syy. Erosta puhumisesta olen kirjoittanut tällä palstalla aiemmin laajemmin.

Jäin miettimään kirjettäsi lukiessa sitä, minkä verran oikeastaan voit kontrolloida lapsenne tietomäärää. Mietin:

  • Kenen asia on kertoa lapselle homoudesta?
  • Mitä äiti on pojallenne kertonut?
  • Minkä roolin hän antaa naisystävälleen poikanne elämässä?
Itse ajattelen, että 5-vuotialle voi aivan hyvin kertoa mitä tarkoittaa homo, lesbo tai hetero.
Itse ajattelen, että 5-vuotialle voi aivan hyvin kertoa mitä tarkoittaa homo, lesbo tai hetero. Itse käytän lapselle puhuessani nimenomaan näitä termejä, enkä esimerkiksi homoseksuaali. Asia ei lapsen mielessä liity seksiin, ellemme me aikuiset sitä asiaan liitä. Lapsen näkökulmasta siis homo ei ole mies joka harrastaa seksiä miehen kanssa, vaan mies joka rakastuu miehiin samalla tavalla, kun useimmat miehet rakastuvat naisiin.

Jos asia ei ole aikuiselle tabu, ei siitä tule lapsellekaan dramaattista salaisuutta, vaan elämään kuuluva asia. Kun hämmentävä asia on selitetty selkeäksi, jää pieneen päähän enemmän tilaa pikku-autojen miettimiselle.

Ympäristön mahdolliset utelut tai kummastelut ovat sitten asia erikseen. Aina löytyy joku aikuinen, joka ajattelee homoseksuaalisuuden olevan jollain tapaa väärin tai ylipäätään kovin kiinnostava juoruilun aihe. Lapsenne joutuu todennäköisesti valitettavasti kuulemaan näitä puheita. Siksipä tuntui hyvältä lukea, että itse olet suvaitsevainen. Lapsellenne on tärkeintä se, mitä ja miten hän kuule kotonaan homoseksuaalisuudesta puhuttavan. Paras suoja mahdollisia ymmärtämättömiä puheita vastaan on se, että lapsi itse tietää mistä on kyse. Kokemukseni mukaan toiset lapset eivät syrji esimerkiksi päiväkodissa lapsia, jotka asuvat samaa sukupuolta olevien vanhempien kanssa.

Kysyt ennakkotapauksista. Lukuisat, vähintäänkin sadat, suomalaiset lapset asuvat homo- tai lesbovanhempansa kanssa. Puhumattakaan kansainvälisistä luvuista! Vanhemman homo- tai heteroseksuaalisuus ei tutkimusten mukaan periydy lapselle. Myöskään lapsen psyykkinen kasvu ei häiriinny vanhemman homoseksuaalisuuden johdosta. Tältä osin voit olla huoleti lapsesi hyvinvoinnista.


 

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienten lasten äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana. Tällä hetkellä hän opiskelee perhepsykoterapeutiksi.

Linkit:

Kommentit