Hyppää pääsisältöön

Boheemi elää edelleen

Valokuvia Matti "Peltsi" Pellonpäästä.
Valokuvia Matti "Peltsi" Pellonpäästä vuosien varrelta. Valokuvia Matti "Peltsi" Pellonpäästä. Kuva: yle kuvanauha Matti Pellonpää,Yle Elävä arkisto

Ystävät ja työtoverit muistelevat vuonna 1995 kuollutta Matti ”Peltsi” Pellonpäätä Janne Kuusen ohjaamassa dokumenttielokuvassa: Boheemi elää.

Oman sukupolvensa tunnetuimpiin näyttelijöihin kuulunut taiteellinen monilahjakkuus Matti ”Peltsi” Pellonpää keräsi elinaikanaan tunnustusta erityisesti Suomen rajojen ulkopuolella. Näyttelijäntöiden lisäksi Pellonpää muistetaan ääninäyttelijänä, muusikkona ja kirjoittajana.

Pilke silmäkulmassa, mutta suurella sydämellä ja kunnioituksella toteutetussa dokumentissa ääneen pääsevät ne tärkeimmät: Pellonpään ystävät, kollegat ja elämänkumppanit. Kaikilla on sanansa sanottavana omalaatuisesta näyttelijästä aina herkistymiseen asti.

Lapsuudestaan asti elokuvasta kiinnostuneen Pellonpään varhaisimpia kamerakokeiluja valottaa tämän lapsuudenystävä Seppo Seuranen. Näyttelijä Vesa Vierikko muistelee omaa yhdennäköisyyttään Pellonpään kanssa. Tarinan mukaan jopa Pellonpään äiti onnistui sekoittamaan nuoret miehet toisiinsa näyttelijäuran alkuvaiheessa.

Näyttelijä Jukka-Pekka Palo taas muistuttaa, ettei olisi itse päässyt teatterikorkeakouluun ilman Pellonpään apua. Kari Väänäsen kanssa he imitoivat muun muassa Pellonpään kävelytyyliä ja omalaatuista huumorintajua, jonka miehet jakoivat.

Erityisessä arvossa boheemeista elämäntavoistaan tunnetun Pellonpään elämässä olivat naiset, joista monista tuli myös hänen kihlattujaan. Vasta seitsemäntoistavuotiaana Pellonpään kanssa kihlautunut Tiina Bergström kertoo miten parisuhde sai arvoisensa lopun. Avovaimo Tuula Mentula taas valottaa Pellonpään viimeisiä vuosia ja näyttelijän kamppailua lapsuudesta asti riivanneen sydänsairauden kanssa.

Ohjaaja Aki Kaurismäki kertoo lähestyneensä ensitapaamisellaan jo silloin gurun asemassa ollutta Pellonpäätä nöyristellen ja varovaisesti. Yhteistyö poiki lopulta yhdessä 11 elokuvaa, joista kuudessa Pellonpää näytteli pääosan. Miehet jakoivat vision suomalaisen miehen arkkityypistä, joka kiteytyi useissa elokuvarooleissa Uolevi Nikander -nimisen alter egon hahmossa.

”Minulla jäi ainakin viisi - kuusi elokuvaa Matin kanssa tekemättä. Jäin tuuliajolle ja jouduin alkamaan keksiä asioita itse”, Kaurismäki kertaa.

Matti Pellonpää kuoli 13. heinäkuuta vuonna 1995 sairaskohtaukseen. Hän oli kuollessaan 44-vuotias.

Tietolaatikko

Matti Kalervo "Peltsi" Pellonpää (28. maaliskuuta 1951 Helsinki – 13. heinäkuuta 1995 Vaasa).

Boheemi Elää - Matti Pellonpää ohjaus Janne Kuusi 2011 Kesto 01:14:59

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto