Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Teltassa pitää olla tarpeeksi tilaa

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa kokeilivat kesän ajan vaellustelttoja. Tuotteiden valintakriteereinä oli tilaa kolmelle, tunnelimalli ja hintahaarukka 350-500 euroa. Kolmen hengen tunnelitelttatestin voiton nappasi Fjällräven. Halpisverrokki Retki ei pitänyt vettä.

Tunnelimallisten telttojen etuna on pidetty tilavuutta. Jokaisessa teltassa on ilman pohja-alustaa oleva eteistila, jossa voi säilyttää vaikkapa rinkkaa. Jokaisessa teltassa on myös erillinen sisäteltta. Idea on, että kosteus ei tiivisty sisäteltan pintaan.

Testavat telttamerkit olivat Fjällraven, Halti, Marmot ja Helsport. Halpisverrokiksi mukaan otettiin muutaman kympin Retki.

Telttoja testasi mm. melontaa intohimoisesti harrastavat Anne ja Tero Tamminen Riihimäeltä sekä partiossa viihtyvä Sini Tamminen Kärkölästä. Tarkoitus oli testata etenkin sitä, onko kolmen hengen teltoissa todellakin tilaa kolmelle.

Jämerä Fjällraven vei voiton

Fjällräven Akka Endurance 3 voitti testin keräämällä pitkän rivin plussia. Teltta piti sateella ryhtinsä hyvin ja vesi valui sujuvasti pois kankaan pinnalta. Sekä makuuosa että eteinen tuntuivat tilavilta. Heijastimia oli riittävästi syyspimeitä varten. Tuuletusaukot pysyvät hyvin auki. Ulkoteltan vetoketjun lieve on niin jämerä, ettei jää helposti vetoketjun väliin. Tukevien maakiilojen vetolenkit helpottavat maasta poisvetämistä.

Helsport Rumsdalshorn 3 vaikutti parhaalta valinnalta tuulisimpiin oloihin, kiitos kiilamaisen muodon. Teltta myös piti parhaiten ryhtinsä sateella. Narut kiristyvät erittäin hyvin, mutta naisten voima voi joutua koetuksella kaarien laitoissa ja narujen kiristyksessä. Yksi naru rispaantui kesän aikana. Absidi vaikutti tilavalta.

Ongelmaksi kolme kovaa kokivat sen, että tuuletusaukot eivät tahdo pysyä auki ja niissä on hankala hyttysverkkojen säätömekanismi. Tuuleen sopivasta kiilamaisesta muodosta seuraa kuitenkin se, että sisäteltta madaltuu nopeasti toiseen päähän mentäessä ja tuo telttaan ahtaan tunnun.

Marmotin säilytyspussi sai moitteita

Marmot WIDI 3P on tilava. Nukkumaan mahtui kolme aikuista, joiden rinkoillekin löytyi mukavasti tilaa eteisestä. Narujen kiinnitys kaarissa on hyvä. Tuuletusaukot pysyvät auki, koska narut on kuljetettu aukon luukkujen kautta. Sisällä mahtuu istumaan. Säilytyspussit sisällä saavat kehuja kuten myös paikat naruille, joihin voi ripustaa vaatteet. Paketissa tuli varakiiloja.

Marmotin säilytyspussi saa moitteita. Sitä ei saa kiristettyä pieneksi ja teltta pitää viikata, jotta sen saa mahtumaan pussiin. Maakiiloilla ei ole omaa pussia, vaan ne laitetaan samaan tilaan kuin varaosat, jotka saattavat likaantua. Vetoketjun lieve jäi joskus vetoketjun väliin. Sadekelillä Marmotin katolla kertyi ikävä vesipussi - teltta ei kuitenkaan vuotanut.

Halti XPD pro 3:sta löytyy riittävästi säilytystaskuja sisäteltasta. Maakiilat saavat kehuja. Ulkoteltan naruille on omat taskunsa teltan pakkausvaihetta varten, jotta narut eivät sotkeutuisi. Idea on hyvä, mutta testiperheen käyttökokemusten mukaan narut eivät pysyneet kovin hyvin taskuissaan. Naruissa on hyvät kiristysmekanismit.

Naruja on kuitenkin raadin mielestä liikaa. Sekä Haltin eteinen että nukkumatila vaikuttivat ahtailta kolmen aikuisen tarpeisiin. Valmistajan ilmoituksen mukaan ainakin nukkumatilan etuosa on kuitenkin 160 senttiä leveä - eli saman levyinen kuin Marmotissa ja Helsportissa. Vetoketjunlieve jäi joskus vetoketjun väliin.

Halpisverrokki Retki 4000 jäi selvälle jumbosijalle. Löytyi Retkestä sentään jotain myönteistäkin sanottavaa: Se on tilavanoloinen, korkea ja valoisa. Sisällä pystyy istumaan ja eteisessä on tilaa mukavasti. Teltta voisi korkeuden ansiosta toimia leirintäaluekäytössä hyvin. Käyttöohjeen mukaan tilaa on 3 -4:llä. Mahtavasta ulkoisesta koosta huolimatta kolmen aikuisen oli ahdasta nukkua tässä teltassa. Kaksi aikuista ja kaksi lasta sopivat hyvin.

Suurimman miinuksen Retki kuittaa siitä, että teltta vuoti sateella. Maakiilat ovat niin heppoiset että ne vääntyivät maahan painettaessa. Tuuli lepatti herkästi korkean teltan liepeitä ja vetoketjun lieve tuppasi tässäkin teltassa jäämään vetoketjun väliin. Retki 4000 on sen verran huteran ja kertakäyttöisen oloinen, että raati ei suosittele sitä vaelluskäyttöön.

Telttatestin tulokset

Teltta Pisteet Hinta
Fjällraven Akka Endurance 3 5,0 449€
Helsport Romsdalshorn 4,0 353€
Marmot Widi 3p 2,7 379€
Halti XPD Pro 2,3 399€
Retki 4000 1,0 45€

Pisteet 1-5

Lauri Miettinen, Kuningaskuluttaja, YLE Asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.