Hyppää pääsisältöön

Kati Outisen maailma

Aki Kaurismäen luottonäyttelijän elämä ei aina ole ollut ruusuilla tanssimista. Kati Outisen on pitänyt käydä myös työvoimatoimistossa päiväraha-anomuspapereita täyttelemässä.

Marko Gustafssonin vieraana on näyttelijä Kati Outinen. Haastattelua tehtäessä Outinen on juuri palkittu parhaasta naispääosasta Cannesin elokuvafestivaaleilla. Rooli Pelastusarmeijan soppaa jakavana Irmana, Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä poikkesi Outisen aiemmista rooleista siinä, että aiemmin esittämistä hahmoista, kuten kaupan kassasta hänellä on ollut omaa kokemusta.

Outinen kertoo jo lapsena haaveilleensa työstä näyttelijänä. Toinen lapsuuden haaveammatti hänellä oli työskennellä Keskon kassana: "pitkät kauniit punaiset kynnet ja viralliset hienouspaperit" houkuttelivat nuorta Outista. Näytteleminen otti kuitenkin voiton kassaneidin työstä.

Outisen näyttelijänura sai alkunsa keväällä 1980, tuolloin valmistui Tapio Suomisen elokuva Täältä tullaan elämä, jossa Outisella oli Lissun rooli. Elokuvan kuvausten aikaan Outinen luki ylioppilaskirjoituksiin ja valmistautui Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin. Yo-lakin saamispäivänä Kati Outiselle selvisi, että hän on päässyt Teatterikorkeakouluun. Lapsuuden haaveesta tuli totta.

Vaikka unelma toteutui, on Outinen kokenut myös freelance-näyttelijän arjen epävarmuuden. Hän kertoo elämänvaiheestaan, jolloin yksinkertaisesti töitä ei vain ollut ja apua piti kysyä työvoimatoimiston tiskiltä. Nyt Outisella on taas töitä ja haastatteluja niin, ettei tahdo nukkumaan ehtiä.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto