Hyppää pääsisältöön

Antero Mertaranta selosti MM-kiekkoa mestaruudesta mestaruuteen

Selostaja Antero Mertaranta puhui itsensä suomalaisten sydämiin vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruuden siivellä. Vuonna 1997 Kotimaan katsaus selvitti millainen mies löytyy kansakunnan tunnetuimman urheiluäänen takaa.

Vuoden 1995 jääkiekon MM-kilpailut olivat Yleisradion ensimmäiset, ja heti osuttiin napakymppiin: Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden. Tuolloin vielä ainutlaatuisen urheilusaavutuksen kehuttiin nostaneen kansakunnan laman syövereistä 1990-luvun loppukiitoon.

Jääkiekkomaajoukkueen rinnalle kyseisessä saavutuksessa nousi yksi mies tai oikeammin yhden miehen ääni. Kisojen myötä urheiluselostaja Antero Mertaranta vakiinnutti asemansa kansakunnan ykkösselostajana.

Keväällä 2011 Suomen jääkiekkomaajoukkue uusi maailman mestaruuden. Samalla vuonna 1995 aloitettu ympyrä sulkeutui Yleisradion luovuttua MM-kiekon lähetysoikeuksista.

Myös koko alkuvuoden 2011 kestänyt spekulointi Mertarannan tilanteesta sai syyskuussa vahvistuksena: selostaja jättää yleisradion ja Ylen jääkiekon, kuudentoista yhdessä vietetyn vuoden jälkeen. Ilmoitus jakoi mielipiteitä, mutta kautta linjan tärkeimpänä pidettiin selostajalegendan työn todennäköistä jatkumista jääkiekon parissa.

Huhtikuussa 2011 YleX aamu haastatteli Mertarantaa aiheesta. Vaikka selostaja ei vielä tuolloin tilannettaan suostunut kommentoimaan, kertasi hän aikaansa MM-jääkiekon parissa. Hän intoutui antamaan näytteen kuuluisasta artikulaatiostaan ja päivitteli suomalaisten fanien intoa lähteä vaikka halkotalkoisiin, mikäli oikea mies pyytäisi.

Antero Mertarannan toistaiseksi viimeiseksi työksi Ylellä jäi yleisurheilun Suomi–Ruotsi yleisurheilumaaottelu.

Tietolaatikko

Mertaranta toimi YLEllä myös Se on siinä- ja Urheiluhullut visailujen juontajana.
Vuonna 2010 Mertaranta palkittiin Radio Gaalassa Kaikkien aikojen radiopersoonana.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto