Hyppää pääsisältöön

Kartellikapina

Kuva: Yle kartellikapina

Silmäänsahatut puunmyyjät nousevat kapinaan metsäjättejä vastaan. Metsästä saa pölliä, mutta pöllit täytyy myös rehellisesti maksaa. Metsien miehet agitoivat isäntiä, seurakuntia ja muita puunmyyjiä barrikadeille.

Tavoitteena on saada tuhannet puunmyyjät hakemaan oikeusistuimissa vahingonkorvauksia vuosien takaisista metsäkaupoista. Tiivistetysti tässä ns. kartellikapinassa on kyse joko Suomen taloushistorian suurimmasta puhalluksesta tai täysin haitattomasta informaation vaihdosta, "hintahallintaneuvotteluista".

Vastakkain ovat kolme suurta metsäyhtiötä UPM-Kymmene, Stora Enso ja Metsäliitto sekä heille puuta myyneet metsänomistajat. Puunmyyjien etunenässä on liikkeellä Metsähallitus, jonka vahingonkorvausvaatimus korkoineen nousee 500 miljoonaan euroon.

Korvausvaatimusten perusteena on vajaan parin vuoden takainen Markkinaoikeuden päätös. Siinä todetaan kolmen metsäyhtiön pyörittäneen laitonta kartellia vuosina 1997 - 2004. Oikeus määräsikin Stora Ensolle 30 miljoonan euron ja Metsäliitolle 21 miljoonan euron sakon, tai "huomautusmaksun" kuten yrityksissä sanotaan. Kartellin ilmiantajana UPM-Kymmene selvisi sakoitta.

Yritykset ovat sakkonsa maksaneet. mutta jos Metsähallituksen arvio hyväksytään tuomioistuimissa kaikkia kolmea kartelliyhtiötä odottaa kuitenkin monikymmenkertaiset laskut: jäihän joka neljäs puunrunko kanteen mukaan yhtiöiltä kartellivuosina maksamatta. Vahingonkorvaukset voisivat olla korkoineen jopa puolitoista miljardia euroa. Yhtiöt väittävät, että kartellista ei puunmyyjille aiheutunut vahinkoja ensinkään.

Lahtonen
Muuramelainen yrittäjä Reijo Lahtonen Lahtonen Kuva: Yle, Mot kartellikapina

Metsäliitolle puunmyyjien kapina on kiusallinen. Yhtiön omistajina on 130 000 metsänomistajaa. Lainvoimaisen oikeudenpäätöksen mukaan oman yhtiön johto on ollut mukana vehkeilemässä puunhintaa alaspäin. Lisäksi Metsäliiton kartelliaikainen ja laittomuuksiin syyllistynyt johto on maksattanut oikeuden määräämät sakot yhtiöllä eli viime kädessä sen omistajilla. Metsäliitto on maksanut sakot, ja asia kuuluu sen kannalta historiaan, kuittaa Metsäliiton nykyinen pääjohtaja vuorineuvos Kari Jordan asian.

Kartellin pesemätön jälkipyykki on kiusallinen myös puunmyyjien etujärjestölle MTK:lle. Sen ja Metsäliiton hallintoelinten johto koostui kartellivuosina osin samoista henkilöistä. MTK:ssa ei kommentoida "läheisten ystävien" toimia ja etujärjestö ei innostu metsämiesten kapinasta.

Haastatellut:

 • Reijo Lahtonen, kapina-asiamies, Suurisavotta.fi
 • Antti Tikkanen, Hollola
 • Kari Jordan, pääjohtaja, Metsäliitto-konserni
 • Risto Kolari, talouspäällikkö, Viitasaaren srk.
 • Matti Härkonen, metsäpäällikkö, Kajaanin kaupunki
 • Yrjö Perälä, ostojohtaja, Metsäliitto
 • Esa Härmälä, MTK:n puheenjohtaja 1994-2006
 • Erno Järvinen, tutkimuspäällikkö, MTK
 • Timo Soininen, tekninen johtaja, Kajaanin kaupunki
 • Pentti Heikkinen, Puumala
 • Elias Pöllänen, Tikkakoski
 • Markku Päikkönen, Sulkava
 • Kari Partanen, Sulkava

Toimittaja Ari Korvola