Hyppää pääsisältöön

Lännen lokarit '94: Michael Monroe & Sam Yaffa

Michael Monroe ja Sami Yaffa esittelevät elämäntyyliään ja uutta yhtyettään New Yorkissa, yhdeksän vuotta alkuperäisen Hanoi Rocksin hajoamisen jälkeen.

Vuonna 1985 maailmaa valloittanut Hanoi Rocks hajosi. Rumpalin (Nicholas ”Razzle” Dingley) kuolemantapaus, jota seuranneet laulaja Michael Monroen (Matti Fagerholm) ja basisti Sam Yaffan (Sami Takamäki, haastatteluvuonna jo Sami Yaffa) lähtö, tekivät selvää tuon ajan menestyneimmästä suomalaisesta rock-yhtyeestä.

Pitkin 1980-luvun loppupuoliskoa hanoit aloittivat kukin omillaan uusia projekteja ja perustivat uusia yhtyeitä. Suunta oli pääsääntöisesti ulkomaille ja eritoten Pohjois-Amerikkaan, jonka valloituksen Razzlen kuolemantapaus oli vuonna 1984 keskeyttänyt.

Monet yhtyeistä jäivät lyhytikäisiksi, eikä alkuperäistä vastaavaa koneistoa pystytty rakentamaan uudelleen.

Monet näistä sivuprojektileiman alle jääneistä yhtyeistä erosivat alkuperäisestä Hanoista musiikillisesti ja tyylillisesti. Samalla ne myös osoittivat muiden jäsenten lahjakkuuden, alkuperäisen Hanoi Rocksin oltua lähinnä soolokitaristi Andy McCoyn sävellysreviirinä.

Vuonna 1994 Ylen A-Studio paikallisti Yaffan ja Monroen New Yorkista. Haastattelussa muusikot kertaavat Hanoi Rocksin hajoamista, ihmisten ja luonnon suhdetta, sekä elämän kulkua Yhdysvalloissa.

Parivaljakko oli löytänyt toisensa uuden yhtyeen merkeissä. Suomessa melko vähälle huomiolle jäänyt, suomalais-amerikkalainen Demolition 23 ei tyytynyt tanssimaan Hanoi Rocksin haudalla. Musiikki oli raskaampaa ja kappaleet enemmänkin punkia kuin glam-rockia.

Haastattelussa Yaffa kertoo puhuneensa puhelimessa Hanoi Rocksin toisen kitaristin, Nasty Suiciden (Jan Stenfors) kanssa. Muutama kuukausi haastattelun jälkeen Suicide liittyikin Demolition 23:n riveihin. Yhtye kiersi Suomessakin, jossa fanit saivat todistaa lähes alkuperäisen Hanoi Rocksin esiintymistä. Helsingin Tavastian keikalla lavalle nousi myös Andy McCoy.

Demolition 23 hajosi lopulta vuonna 1995 kesken Euroopan kiertueen ja Monroe muutti takaisin Suomeen.

Vuonna 2010 Monroe ja Yaffa löysivät toisensa uudelleen. Uudelleenperustettu Hanoi Rocks (vuodet 2001-2009) oli tullut sekin tiensä päähän ja basisti liittyi Michael Monroe -nimeä kantavaan yhtyeeseen veriveljensä rinnalle. Välissä Yaffa oli ehtinyt toimia muun muassa legendaarisen New York Dollsin basistina.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto