Hyppää pääsisältöön

Lännen lokarit '94: Michael Monroe & Sam Yaffa

Michael Monroe ja Sami Yaffa esittelevät elämäntyyliään ja uutta yhtyettään New Yorkissa, yhdeksän vuotta alkuperäisen Hanoi Rocksin hajoamisen jälkeen.

Vuonna 1985 maailmaa valloittanut Hanoi Rocks hajosi. Rumpalin (Nicholas ”Razzle” Dingley) kuolemantapaus, jota seuranneet laulaja Michael Monroen (Matti Fagerholm) ja basisti Sam Yaffan (Sami Takamäki, haastatteluvuonna jo Sami Yaffa) lähtö, tekivät selvää tuon ajan menestyneimmästä suomalaisesta rock-yhtyeestä.

Pitkin 1980-luvun loppupuoliskoa hanoit aloittivat kukin omillaan uusia projekteja ja perustivat uusia yhtyeitä. Suunta oli pääsääntöisesti ulkomaille ja eritoten Pohjois-Amerikkaan, jonka valloituksen Razzlen kuolemantapaus oli vuonna 1984 keskeyttänyt.

Monet yhtyeistä jäivät lyhytikäisiksi, eikä alkuperäistä vastaavaa koneistoa pystytty rakentamaan uudelleen.

Monet näistä sivuprojektileiman alle jääneistä yhtyeistä erosivat alkuperäisestä Hanoista musiikillisesti ja tyylillisesti. Samalla ne myös osoittivat muiden jäsenten lahjakkuuden, alkuperäisen Hanoi Rocksin oltua lähinnä soolokitaristi Andy McCoyn sävellysreviirinä.

Vuonna 1994 Ylen A-Studio paikallisti Yaffan ja Monroen New Yorkista. Haastattelussa muusikot kertaavat Hanoi Rocksin hajoamista, ihmisten ja luonnon suhdetta, sekä elämän kulkua Yhdysvalloissa.

Parivaljakko oli löytänyt toisensa uuden yhtyeen merkeissä. Suomessa melko vähälle huomiolle jäänyt, suomalais-amerikkalainen Demolition 23 ei tyytynyt tanssimaan Hanoi Rocksin haudalla. Musiikki oli raskaampaa ja kappaleet enemmänkin punkia kuin glam-rockia.

Haastattelussa Yaffa kertoo puhuneensa puhelimessa Hanoi Rocksin toisen kitaristin, Nasty Suiciden (Jan Stenfors) kanssa. Muutama kuukausi haastattelun jälkeen Suicide liittyikin Demolition 23:n riveihin. Yhtye kiersi Suomessakin, jossa fanit saivat todistaa lähes alkuperäisen Hanoi Rocksin esiintymistä. Helsingin Tavastian keikalla lavalle nousi myös Andy McCoy.

Demolition 23 hajosi lopulta vuonna 1995 kesken Euroopan kiertueen ja Monroe muutti takaisin Suomeen.

Vuonna 2010 Monroe ja Yaffa löysivät toisensa uudelleen. Uudelleenperustettu Hanoi Rocks (vuodet 2001-2009) oli tullut sekin tiensä päähän ja basisti liittyi Michael Monroe -nimeä kantavaan yhtyeeseen veriveljensä rinnalle. Välissä Yaffa oli ehtinyt toimia muun muassa legendaarisen New York Dollsin basistina.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto