Hyppää pääsisältöön

Lempeä ja kapinahenkeä elokuvafestivaaleilla

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on tuonut Hollywood-spektaakkeleiden varjoon jääneitä elokuvia valkokankaille vuodesta 1988 lähtien.

Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaali on tuonut Hollywood-spektaakkeleiden varjoon jääneitä elokuvia valkokankaille vuodesta 1988 lähtien.

Festivaalin alkuvuosina ohjelmisto painottui aasialaiseen elokuvaan, erityisesti kauhuun. Teemoiltaan yllättävät, ristiriitaiset ja toisinaan hyvinkin väkivaltaiset elokuvat ovat vuodesta toiseen vetäneet leffateatterit täyteen cinefiilejä, joille pelkät suuren budjetin silotellut Hollywood-tekeleet eivät riitä.

2000-luvulla festivaalin ohjelmistossa on nähty sekä nuorten että kokeneempien elokuvantekijöiden hengentuotteita kaikilta mantereilta. Joukkoon on mahtunut paitsi pitkiä fiktiivisiä elokuvia, myös lyhytelokuvia, animaatiota, dokumentteja ja jopa musiikkivideoita.

Festivaalijohtaja Pekka Lanerva on saanut vastata vuodesta toiseen samoihin kysymyksiin väkivaltaviihteen kaupallistumisesta. WTC-iskujen jälkimainingeissa hän painotti elokuvan tärkeyttä vaikeiden asioiden käsittelemisessä.

– Me esitetään aika rajuja ilmiöitä ja kannanottoja elokuvan kautta, mutta sehän on se tapa, jolla ihmisten pitäisi tällaisia asioita ilmaista. Eikä oikeasti heittää niitä pommeja.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit