Hyppää pääsisältöön

Lempeä ja kapinahenkeä elokuvafestivaaleilla

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on tuonut Hollywood-spektaakkeleiden varjoon jääneitä elokuvia valkokankaille vuodesta 1988 lähtien.

Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaali on tuonut Hollywood-spektaakkeleiden varjoon jääneitä elokuvia valkokankaille vuodesta 1988 lähtien.

Festivaalin alkuvuosina ohjelmisto painottui aasialaiseen elokuvaan, erityisesti kauhuun. Teemoiltaan yllättävät, ristiriitaiset ja toisinaan hyvinkin väkivaltaiset elokuvat ovat vuodesta toiseen vetäneet leffateatterit täyteen cinefiilejä, joille pelkät suuren budjetin silotellut Hollywood-tekeleet eivät riitä.

2000-luvulla festivaalin ohjelmistossa on nähty sekä nuorten että kokeneempien elokuvantekijöiden hengentuotteita kaikilta mantereilta. Joukkoon on mahtunut paitsi pitkiä fiktiivisiä elokuvia, myös lyhytelokuvia, animaatiota, dokumentteja ja jopa musiikkivideoita.

Festivaalijohtaja Pekka Lanerva on saanut vastata vuodesta toiseen samoihin kysymyksiin väkivaltaviihteen kaupallistumisesta. WTC-iskujen jälkimainingeissa hän painotti elokuvan tärkeyttä vaikeiden asioiden käsittelemisessä.

– Me esitetään aika rajuja ilmiöitä ja kannanottoja elokuvan kautta, mutta sehän on se tapa, jolla ihmisten pitäisi tällaisia asioita ilmaista. Eikä oikeasti heittää niitä pommeja.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto