Hyppää pääsisältöön

Lempeä ja kapinahenkeä elokuvafestivaaleilla

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali on tuonut Hollywood-spektaakkeleiden varjoon jääneitä elokuvia valkokankaille vuodesta 1988 lähtien.

Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaali on tuonut Hollywood-spektaakkeleiden varjoon jääneitä elokuvia valkokankaille vuodesta 1988 lähtien.

Festivaalin alkuvuosina ohjelmisto painottui aasialaiseen elokuvaan, erityisesti kauhuun. Teemoiltaan yllättävät, ristiriitaiset ja toisinaan hyvinkin väkivaltaiset elokuvat ovat vuodesta toiseen vetäneet leffateatterit täyteen cinefiilejä, joille pelkät suuren budjetin silotellut Hollywood-tekeleet eivät riitä.

2000-luvulla festivaalin ohjelmistossa on nähty sekä nuorten että kokeneempien elokuvantekijöiden hengentuotteita kaikilta mantereilta. Joukkoon on mahtunut paitsi pitkiä fiktiivisiä elokuvia, myös lyhytelokuvia, animaatiota, dokumentteja ja jopa musiikkivideoita.

Festivaalijohtaja Pekka Lanerva on saanut vastata vuodesta toiseen samoihin kysymyksiin väkivaltaviihteen kaupallistumisesta. WTC-iskujen jälkimainingeissa hän painotti elokuvan tärkeyttä vaikeiden asioiden käsittelemisessä.

– Me esitetään aika rajuja ilmiöitä ja kannanottoja elokuvan kautta, mutta sehän on se tapa, jolla ihmisten pitäisi tällaisia asioita ilmaista. Eikä oikeasti heittää niitä pommeja.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto