Hyppää pääsisältöön

Sarjakuva, todellisuuden peilitalo

Helsingin sarjakuvafestivaalit ovat heijastelleet niin taiteenalansa, kuin koko maailman muutoksia. Sarjakuvien sivuille on päätynyt päivänpolitiikan tärkeimpiä kysymyksiä aina terrorismista tasa-arvoon.

Tietolaatikko

Helsingin sarjakuvafestivaalit on järjestetty vuodesta 1979 lähtien, erimuotoisina tapahtumina.
Festivaaleilla on vieraillut maineikkaita ulkomaisia sarjakuvantekijöitä, kuten Jeff Smith, Lewis Trondheim, Lise Myhre, Enric Romero, Neil Gaiman, Enki Bilal, Joe Sacco, Marjane Satrapi sekä Hunt Emerson.
Edeltäjänä toimi Helsingin piirtäjäpäivät.

Sarjakuvat ovat aina ammentaneet voimaa aikakaudestaan. Mediana se saa kuitenkin paljon anteeksi. Vakavatkin aiheet voidaan tarjoillaan karikatyyrien kautta ja tekijöiden on helppo heittäytyä suorastaan revittelemään aikansa kustannuksella.

1980-lukua pidetään länsimaisen sarjakuvan viimeisimpänä kulta-aikana. Erityisesti pohjoisamerikkalaiset ja brittiläiset mielikuvituksen mestarit tuottivat liukuhihnalta todellisia kultakimpaleita sarjakuvakauppojen hyllyille.

Myyntimenestykset ja muutamat arvostetut kirjallisuuspalkinnot edesauttoivat sarjakuvaa vakiinnuttamaan paikkansa vakavasti otettavan kaunokirjallisuuden rinnalla. Myös tekijät ymmärsivät sarjakuvan mahdollisuudet ja kauppojen hyllyille alkoi ilmestyä niin lapsilta kiellettyjä, kuin todelliseen aivojumppaan haastavia kuvakertomuksia.

90-luvun alussa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla vieraillut amerikkalainen sarjakuvalegenda Will Eisner († 2005) esitteli sarjakuvan sen hetkistä tilannetta ja enteili vakavien aiheiden lisääntymistä lähitulevaisuudessa.

Vuonna 1994 Suomessa hämmästeltiin ensimmäistä tietokoneen välityksellä luettavaa sarjakuvaa. Tuolloin vasta totuteltiin Internetiin osana jokapäiväistä elämää.

Ajan hengen mukaisesti, tasa-arvokeskustelu ja naisen yhteiskunnallinen asema otettiin vuonna 1995 koko festivaalien teemaksi. Poliittisesti arkaan aiheeseen osattiin suhtautua myös huumorilla — niin miesten kuin naistenkin puolelta.

Uudelle vuosituhannelle siirryttäessä sarjakuvien aiheet ammennettiin entistä useammin globalisoituvasta maailmasta ja poliittisista konflikteista. Syyskuussa 2001 festivaaleilla vieraili poliittisen sarjakuvan taitajia Iranista, Kuubasta ja Yhdysvalloista. Vain kolme päivää ennen maailman pysyvästi muuttaneita WTC -tornien terroristi-iskuja.

Vaikka sarjakuva nykymuodossaan on taiteellisempaa ja kokeilevampaa kuin koskaan ei se ole unohtanut juuriaan. Aiheet ovat toki kasvaneet maailman myötä aina vain suuremmiksi, mutta silti mukaan on aina mahtunut tulkintoja pienemmälle kohderyhmälle suuntautuvista aiheista; viihdyttämistä unohtamatta.

Teksti: Ville Matilainen