Hyppää pääsisältöön

Ihmisiä syyskuussa 1966

Syyskuu tuo tullessaan viileyden ja pimenevät illat, syysmyrskyt ja ruskan sekä toimeliaat ihmiset. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee syystunnelmissa metsällä, torilla pettuleipää maistelemassa sekä armeijassa ja koulussa.

Syksy on metsästyksen aikaa. Toimittaja jututtaa metsästäjää ja luonnonsuojelijaa, joiden näkemykset metsästyksen välttämättömyydestä ovat melko erilaiset.

Luonnonsuojelija paheksuu metsästystapojen muutosta ja toteaa metsästäjien olevan "suureksi vaaraksi toisilleen, lehmille ja ennen kaikkea eläimille".

Syyskuussa saapuvat usein myös hallayöt, joita ennen "pelättiin enemmän kuin jalkapuuta", sillä halla saattoi turmella sadon ja viedä leivän pöydästä. Katovuosien koitellessa turvauduttiin pettuleipään. Tampereen torilla testataan erottavatko kansalaiset pettuleivän ruisleivästä.

Toimittaja vierailee myös armeijassa, jossa varusmiehet odottavat innokkaina siviiliin pääsyä. Kotiutumisen odotukseen liittyy armeijassa monia perinteitä, varusmiehet esittelevät mm. aamukamman ja siviilisolmion.

Koulussa aherretaan kesällä kerättyjen kasvien parissa. Urakkaa ei helpota yhtään, että ulkoa on opeteltava myös kasvien latinankieliset nimet.

Tietolaatikko

Pettu tarkoittaa ravinnoksi käytettävää männyn jälsi- ja nilakerrosta. Petusta valmistetaan pettujauhoja, joilla voidaan leipää leivottaessa korvata osa ruisjauhoista.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto