Hyppää pääsisältöön

Ihmisiä syyskuussa 1966

Syyskuu tuo tullessaan viileyden ja pimenevät illat, syysmyrskyt ja ruskan sekä toimeliaat ihmiset. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee syystunnelmissa metsällä, torilla pettuleipää maistelemassa sekä armeijassa ja koulussa.

Syksy on metsästyksen aikaa. Toimittaja jututtaa metsästäjää ja luonnonsuojelijaa, joiden näkemykset metsästyksen välttämättömyydestä ovat melko erilaiset.

Luonnonsuojelija paheksuu metsästystapojen muutosta ja toteaa metsästäjien olevan "suureksi vaaraksi toisilleen, lehmille ja ennen kaikkea eläimille".

Syyskuussa saapuvat usein myös hallayöt, joita ennen "pelättiin enemmän kuin jalkapuuta", sillä halla saattoi turmella sadon ja viedä leivän pöydästä. Katovuosien koitellessa turvauduttiin pettuleipään. Tampereen torilla testataan erottavatko kansalaiset pettuleivän ruisleivästä.

Toimittaja vierailee myös armeijassa, jossa varusmiehet odottavat innokkaina siviiliin pääsyä. Kotiutumisen odotukseen liittyy armeijassa monia perinteitä, varusmiehet esittelevät mm. aamukamman ja siviilisolmion.

Koulussa aherretaan kesällä kerättyjen kasvien parissa. Urakkaa ei helpota yhtään, että ulkoa on opeteltava myös kasvien latinankieliset nimet.

Tietolaatikko

Pettu tarkoittaa ravinnoksi käytettävää männyn jälsi- ja nilakerrosta. Petusta valmistetaan pettujauhoja, joilla voidaan leipää leivottaessa korvata osa ruisjauhoista.