Hyppää pääsisältöön

Ihmisiä syyskuussa 1966

Syyskuu tuo tullessaan viileyden ja pimenevät illat, syysmyrskyt ja ruskan sekä toimeliaat ihmiset. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee syystunnelmissa metsällä, torilla pettuleipää maistelemassa sekä armeijassa ja koulussa.

Syksy on metsästyksen aikaa. Toimittaja jututtaa metsästäjää ja luonnonsuojelijaa, joiden näkemykset metsästyksen välttämättömyydestä ovat melko erilaiset.

Luonnonsuojelija paheksuu metsästystapojen muutosta ja toteaa metsästäjien olevan "suureksi vaaraksi toisilleen, lehmille ja ennen kaikkea eläimille".

Syyskuussa saapuvat usein myös hallayöt, joita ennen "pelättiin enemmän kuin jalkapuuta", sillä halla saattoi turmella sadon ja viedä leivän pöydästä. Katovuosien koitellessa turvauduttiin pettuleipään. Tampereen torilla testataan erottavatko kansalaiset pettuleivän ruisleivästä.

Toimittaja vierailee myös armeijassa, jossa varusmiehet odottavat innokkaina siviiliin pääsyä. Kotiutumisen odotukseen liittyy armeijassa monia perinteitä, varusmiehet esittelevät mm. aamukamman ja siviilisolmion.

Koulussa aherretaan kesällä kerättyjen kasvien parissa. Urakkaa ei helpota yhtään, että ulkoa on opeteltava myös kasvien latinankieliset nimet.

Tietolaatikko

Pettu tarkoittaa ravinnoksi käytettävää männyn jälsi- ja nilakerrosta. Petusta valmistetaan pettujauhoja, joilla voidaan leipää leivottaessa korvata osa ruisjauhoista.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto