Hyppää pääsisältöön

Erävaelluksen SM-kisoissa suksitaan suolle

Pärttylin vaellus eli Erävaelluksen SM-kilpailut 2008 käytiin Lapin luonnossa Sodankylässä. Neljän rankan kisapäivän aikana koeteltiin partioiden tietoja ja taitoja mm. purilaisten ja A-pukin teossa sekä suolle suksimisessa.

Tietolaatikko

Erävaelluksen Suomenmestaruuskilpailut on vuosittain järjestettävä vaativa vaelluskilpailu, jossa kilpaillaan kaksihenkisin partioin.

Kilpailussa koetellaan ja testataan fyysisen kunnon lisäksi suunnistus-, ensiapu-, pelastuspalvelu- ja erävaellustaitoja sekä luonnontuntemusta.

Sarjoja on kaikkiaan viisi: Avoin, Naiset, Nuoret, Veteraanit ja Kuntosarja, jolla ei ole SM-arvoa.

Vaellettavan matkan pituus on noin 70 – 100 km + lisärastit

Seita-säätiön Mediapajan kuvausryhmä kuvasi erävaelluksen kisarastit lähdöstä aina maaliin asti.

Vaativassa vaelluskisassa toisistaan ottavat mittaa kaksihenkiset partiot. Fyysisen kunnon lisäksi koetuksella on välillä myös henkinen kantti ja yhteistyökyky parin kanssa. Kilpailun aikana tulevat testatuksi niin suunnitus-, ensiapu- ja erävaellustaidot kuin luonnontuntemuskin.

Pärttylin vaelluksella ei päässyt edes lähtöä pidemmällä, ellei saanut aikaan tulta ilman nykyajan tulentekovälineitä. 120 kilometrin erävaelluksella oli myöhemmin edessä mm. jousiammuntaa, hankalien vesistöjen ylitystä, ensiavun antamista savumyrkytyksen uhrille, marjantunnistusta, koordinaattien määritystä ja suunnistusta. Ja taipaleella selässä kulki myös 10-15 kiloa painava reppu eräeväillä ryyditettynä.

Kisasivujen mukaan vuoden 2008 kilpailujen nimi Pärttylin vaellus on periytyy vanhasta sanasta. Pärttyli tarkoittaa vanhan kansan luonnontietoutta sekä porojen rykimäajan alkua. Vanha sanonta kuuluu: "Pärttylinä hirvas pensaaseen, pärttylinä hirvas koloo sarvensa". Erävaelluksen aikana varsinkin hirvasporot saattavat olla kiivasluontoisia, kun rykimä- eli kiima-aika on päällä. Erävaelluksella kilpailupartioiden tuleekin muistaa porojen kiivaus toimintaansa suunnitellessa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä