Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kengät kuivuvat sähköllä

Syksyllä kastuu päästä ja varpaisiin, joten Kuningaskuluttajan kolme kovaa ottivat testiin sähköiset kengänkuivaajat. Verrokiksi otettiin vanha niksi, eli sanomalehti, joka tungetaan märkään kenkään. Niksi päihitti huonoimman kojeen.

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testajaa olivat vannoutuneita luonnossa liikkujia: erilaisia samoiluretkiä kertyy useita vuodessa. Panu Loisa, Hannu Kerman ja Anna Kettunen ovat kaikki Suomen Ladun aktiiveja.

Testin kuivaajat valittiin suurimpien ketjujen valikoimasta.
Huomiota kiinnitettiin ennen kaikkea kuivaimien käytännöllisyyteen sekä tietysti kuivaustehoon.

Testituotteita olivat Avec, Wilfa Ws8.2, Coline ja vielä toinenWilfa. Sähkökojeiden ohella kenkiä kuivateltiin kotikonstilla, eli sanomalehdellä.

Avecissa huomiota kiinnitti muoto ja kuivausteho

Testaajien mielestä Avec oli teholtaa testin tehokkaimpia.

-Tehokas peli, mutta kun putkia on neljä, lämpöä menee varmasti hukkaan ellei laita märkiä lapasia tai vaikkapa sukkia toisiin putkiin, Hannu Kerman totesi.

- Mielestäni tässä on kiva ulkomuoto eli muun muassa logoa ei näy häiritsevän kokoisena. Tämä on hyvä myös valkoisen värin puolesta kiinnittää seinälle, Anna Kettunen jatkaa.

Myös Colinen venyvät kuivausputket saivat kiitosta:

-Ohjekirjan mukaan nämä ovat 40 cm pituiset. Tätä voi käännellä eri asentoihin ja se toimii ihan kuin norsun kärsä. Voisi olla pituutta enemmän, mutta näinkin yltää ihan hyvin, Hannu Kerman kuvailee.

Wilfa WS8.2 oli testin pienin tuote. Testaajien mielestä pikku-Wilfan tehossa oli toivomisen varaa.

-Tässä ei ole minkäänlaisia katkaisijoita, se on heti päällä kun töpseli on seinässä, Hannu Kerman kummasteli.

- Tämä soveltuu parhaiten esimerkiksi maihinnousukenkien kuivattamiseen, mutta tosi hitaasti osat lämpiävät. Nyt on mennyt jo pari minuuttia ja vieläkin se on ihan kylmä. Eihän tämä mitään kuivata, Anna Kettunen ihmetteli.

Kotiniksi, eli sanomalehtden kulttuuri -ja taloussivut kuivasivat kenkiä sähköisiin kuivureihin nähden hitaammin, mutta toisaalta sähköä hommaan ei tarvittu.

- Varma ekologinen vaihtoehto ja toisaalta käytännöllinen metsäreissuilla, joissa ei ole sähkömahdollisuutta, Hannu Kerman nauraa.

Melu häiritsi

Myös laitteiden melu puhutti kolmea kovaa.

- Parissa testituotteessa oli siedettävä melutaso ja voisi ajatelle, että ne hurisisivat jossain eteisessä, Panu Kaila kommentoi.

- Wilfassa ääntä syntyi niin, etten mielelläni olisi samassa tilassa tai jättäisi sitä ainakaan yöksi päälle.

Myös käyttöohjeissa oli parantamisen varaa useassakin laitteessa.

- Monessa käyttöohjeessa oli paljon varoituksia ja ohjeet olivat monin paikoin epäselviä. Avecissa oli selvästi parhaat ja selkeät käyttöohjeet, Kaila sanoo.

Avec voitti, sanomalehtikin pärjäsi

Kengänkuivaaja Pisteet Hinta
Avec 4,1 29,95€
Wilfa 4,0 39,95€
Coline 3,7 24,95€
Sanomalehti 2,8 -
Wilfa ws8.2 2,7 12,95€

Voiton kengänkuivaintestissä vei Avec kuivaustehon ja käytännöllisyyden vuoksi. Testin yllätykseksi perinteinen sanomalehti piti pintansa kiilaten Wilfa juniorin ohi.


Janne Tolonen, Kuningaskuluttaja, Yle Asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.