Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Ystävä tarjosi viimeisen aterian

Kesällä 2008 Porvoon edustalta löytyi naisen ruumis. Löytö käynnisti laajan poliisitutkinnan ja se sai julkisuudessa paljon huomiota. Tapaus osoitti, että kuka tahansa voi periaatteessa joutua henkirikoksen uhriksi. Rikostarinoita Suomesta -sarjan jaksossa Viimeinen ateria (2009) poliisi kertoo tapahtumien kulun ja rikoksen selviämiseen johtaneet tekijät.

Eräänä heinäkuisena lauantai-iltana pariskunta havaitsi Porvoon Tolkkisissa meressä olevan naisen ruumiin. Ruumiin kaulan ympärille oli kiedottu leopardikuvioinen pusero ja hiuksissa oli solki, ranteessa kello ja sormissa oli useita kultasormuksia.

Iäkkäältä vaikuttavan naisen ruumiissa ei aluksi voinut nähdä ulkoisia väkivallan merkkejä, mutta oikeuslääketieteen laitoksella todettiin, että kaulan alueella oli vakavia vammoja. Tutkijat päättivät tällöin ottaa yhteyttä keskusrikospoliisin pääosastoon, ja juttu siirrettiin KRP:n tutkittavaksi. Oli todennäköistä, että vainaja oli henkirikoksen uhri.

Tuntemattoman naisen henkilöllisyyden selvittämiseksi poliisi pyysi yleisön apua. Muutaman päivän kuluttua eräs pariskunta otti yhteyttä poliisiin. Pariskunta uskoi tietävänsä, kuka nainen oli. Annetut tiedot täsmäsivät vainajaan, ja pian poliisi saattoi vahvistaa, että tuntematon vainaja oli helsinkiläinen kampaaja, jolla oli ollut kampaamoliike Hakaniemessä.

Naisen tuttavien mukaan kampaaja oli suunnitellut lomamatkaa yhdessä siivoojana työskentelevän ystävättärensä kanssa. Siivooja väitti poliisille olevansa tietämätön ystävättärensä kohtalosta. Kuitenkin tutkimusten edetessä paljastui, että nainen ei ollut puhunut totta, sillä teletunnistetietojen mukaan kampaaja oli soittanut katoamispäivänään ystävälleen. Tämän jälkeen naisen tarinat muuttuivat useaan kertaan.

Kampaajan ruumiinavauksessa paljastui korkeita pitoisuuksia unilääkkeestä ja rauhoittavasta lääkkeestä. Lääkkeet sittemmin osoittautuivat siivoojan omiksi. Oikeuslääkärin mukaan pitoisuudet ovat olleet niin korkeita, että uhrin on täytynyt olla tajuton ennen kuolemaa.

Tekninen tutkinta ja ruumiskoirat olivat osoittaneet tekopaikaksi siivoojan asunnon, ja myös siivoojan autosta löytyi mm. verijälkiä, joista saatiin eristettyä kampaajan dna.

Useiden kuulustelujen jälkeen siivooja myönsi surman ja motiiviksi hän kertoi mustasukkaisuuden. Katoamispäivänä hän oli kutsunut ystävättärensä luokseen syömään ja keskustelemaan yhteisestä lomamatkasta. Itäkeskuksessa hän oli käynyt tekemässä ruokaostoksensa ja tämä oli tallentunut valvontakameroihin. Hän teki jauhelihapihvejä ja mustikkarahkaa. Lääkkeet hän oli sekoittanut etukäteen valmistamaansa mustikkarahkaan. Surmantyön hän teki viiltämällä leipäveitsellä kampaajan kaulan, mutta ruumiin hän kuljetti asunnostaan pois Tolkkisiin vasta seuraavana yönä.

53-vuotiaan siivoojan taustoja tutkittaessa poliisille selvisi, että naisella oli aikaisempaa väkivaltarikostaustaa.

Kommentit