Hyppää pääsisältöön

Jukka Tolonen: vankilatuomio, nivelrikko ja evankeliumi

Kitaristilegenda Jukka Tolonen kertaa elämänsä muuttanutta tapahtumasarjaa Arto Nybergin vieraana. 70-luvulla Tasavallan Presidentti-yhtyeen soolokitaristina maailmanmaineeseen nousseen muusikon elämästä ei ole puuttunut käänteitä.

Tietolaatikko

Jukka Tolonen, syntynyt 16. huhtikuuta 1952.

Jukka Tolonen oli ensimmäisiä suomalaismuusikoita joita suoranaisesti revittiin ulkomaille. Pitkälle uralle mahtuu nousuja sekä laskuja.

70-luvun huippuvuosina Tolosta muun muassa kosiskeltiin maailmankiertueelle ABBA:n riveihin. Myöhempinä vuosina luovuutta alkoi varjostaa vakava amfetamiiniriippuvuus.

Vuosikausien huumausainekierre kärjistyi vuonna 2006, kun Tolonen puukotti riidan seurauksena naisystäväänsä. Yli kahden vankilassa vietetyn vuoden aikana hän raitistui, katui ja tuli uskoon.

”Olin silloin pahojen voimien vallassa. En puolustele tekoani, mutta tarkoitan, että nämä päihteet ovat aika salakavalia.”

Vuonna 2011 Toloselta ilmestyi pitkän tauon jälkeen uusi levy. Virsialbumi, Juudan leijona, poikkesi miehen aiemmista teoksista. Pahasta nivelrikosta kärsivä muusikko soittaa levyllä pääasiassa pianoa. Kitaraosuuksista levyllä vastaa uuden sukupolven virtuoosi Marzi Nyman.

”Siinä on psykologinen kynnys, koska sitä vertaa automaattisesti siihen mitä pystyin tekemään kitaralla aikaisemmin. Ei tee mieli soittaa kitaraa. Pääasia on kuitenkin että pääsen tekemään musiikkia.”

Virsilevy oli myös tyyliltään uusi aluevaltaus edistyksellisen rockin ja jazz-musiikin monitoimimiehelle.

”Pidän itseäni nykyään gospel-muusikkona. Haluan levittää evankeliumia ja koen sen kaikkein tärkeimmäksi”, Tolonen vastaa Nybergin uteluun mahdollisesta paluusta rock-ympyröihin.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto