Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 20.9.2011

Pleuraneste

”Sukulaiseni kärsii haimasyövästä ja keuhkoihin kertyy pleuranestettä. Mitä se on ja voiko sen syntymistä ehkäistä vaikka jollakin lääkkeellä?”

Ei sitä lääkkeellä voi ehkäistä. Pleura on keuhkopussi. Keuhkoja ympäröi pussi, ja jos sinne väliin tulee nestettä, sitä kutsutaan pleuranesteeksi. Nestettä syntyy kahdesta syystä. Ensinnäkin sitä voi tihkua korkean paineen takia keuhkopussin lehtien väliin, kuten vaikka sydämen vajaatoiminnassa. Toiseksi syöpä voi levitä keuhkopussiin, joka alkaa sitten tuottaa nestettä. Kuten sanottu, lääkettä ei ole, vaan neste joudutaan punktoimaan pois.

Lapsen levottomat jalat

YLE Akuutti

”Lapseni todennäköisesti kärsii levottomista jaloista. Kyse ei ole kasvukivuista. Miten lapsen oloa voisi helpottaa, kun lääkehoitoa ei näin pienille ole?”

Levottomia jalkoja on lapsella vaikea tunnistaa, mutta ajatellaan, että lapsista kaksi prosenttia ilmiöstä kärsii. Jos suvussa on levottomat jalat aikuisella, ja lapsella on unihäiriöitä – ei saa unenpäästä kiinni, heräilee ja on ehkä pahantuulinen – saattaa kyseessä olla levottomat jalat myös tällä lapsella.

Kyse on hermoston välittäjäaineen, dopamiinin, toiminnan häiriintymisestä. Tiedetään, että raudanpuute altistaa ilmiölle. Siksipä täytyy muun muassa tutkia, onko lapsella raudanpuutetta, ja tarvittaessa aloittaa rautalääkitys. Jos oireet ovat oikein pahat, saattaa lastenneurologi harkita myös aikuisille käytettäviä lääkkeitä.

Ödemin, B-vitamiini ja univaikeudet

”Käytän silmänpaineeseen Ödemin-tabletteja. niillä on haittavaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa yhdessä käytettynä. Käytän magnesiumia lihaskramppien takia, ja ostin valmistetta jossa oli B6-, B3- ja B1 –vitamiineja. Yöunet muuttuivat lyhyiksi, nukuin pieniä pätkiä ja heräsin painajaisiin. Sainko liikaa B-vitamiinia, vai johtuivatko univaikeudet Ödeministä?”

Kyllä B-vitamiinin liikasaanti voi aiheuttaa keskushermosto-oireita ja vaikka unettomuutta. Ödeminhän on nesteenpoistolääke ja vähentää turvotusta silmämunassa ja siten alentaa silmänpainetta. Sen sivuvaikutusluettelossa ei kyllä tämänlaisia oireita ole. Ainakin teoriassa taas on mahdollista, että B-vitamiinia saisi niin paljon, että esimerkiksi univaikeuksia tulee.

Magnesium taas on aivan ok, koska nesteenpoistolääkkeet vähän poistavat myös suoloja, ja magnesium saattaa tosiaan helpottaa lihaskramppeja. Mutta B-vitamiinin syönnissä ei oikein ole järkeä, joten kannattaa ottaa sellaista magnesiumia, jossa B-vitamiinia ei ole.

Polvileikkaus ja röntgenkuvat

YLE Akuutti

”Varsinkin vasen polveni on tosi kipeä, ja kävin sen takia röntgenissä. Joko näiden kuvien perusteella pääsee leikkaukseen?”

Kyllä tässä nivelrikko on vielä aika lievä, vaikka pientä rustonalaista luun kirkastumista näkyykin. Jos suunnitellaan tekonivelen laittamista polveen, ja operaation tarpeellisuus pisteytetään niin sadan ollessa maksimi, tulee seitsemänkymmentä pistettä potilaan oireista ja toiminnallisesta haitasta. Kolmekymmentä tulee kliinisestä tutkimuksesta ja röntgenkuvista. Pelkän röntgenkuvan perusteella ei leikkauspäätöstä siis tehdä. Näistä kuvista ei saa vielä yhtään pistettä, joten todennäköisesti mietitään muita keinoja kuin leikkausta. Sellaisia ovat ainakin kunnon kipulääkitys ja jalan lihasten vahvistaminen.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015