Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Polvileikkaus ja röntgenkuvat”Varsinkin vasen polveni on tosi kipeä, ja kävin sen takia röntgenissä. Joko näiden kuvien perusteella pääsee leikkaukseen?”

Kyllä tässä nivelrikko on vielä aika lievä, vaikka pientä rustonalaista luun kirkastumista näkyykin. Jos suunnitellaan tekonivelen laittamista polveen, ja operaation tarpeellisuus pisteytetään niin sadan ollessa maksimi, tulee seitsemänkymmentä pistettä potilaan oireista ja toiminnallisesta haitasta. Kolmekymmentä tulee kliinisestä tutkimuksesta ja röntgenkuvista. Pelkän röntgenkuvan perusteella ei leikkauspäätöstä siis tehdä. Näistä kuvista ei saa vielä yhtään pistettä, joten todennäköisesti mietitään muita keinoja kuin leikkausta. Sellaisia ovat ainakin kunnon kipulääkitys ja jalan lihasten vahvistaminen.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015