Hyppää pääsisältöön

Kuusitoistavuotiaana Hurriganesin kitaristiksi

Entinen Hurriganes-kitaristi Ile Kallio muistelee uraansa yhdessä Suomen suosituimmassa bändissä.

Ile Kallio oli 70-luvun alussa vasta 16-vuotias, kun Remu Aaltonen soitti ja kysyi tulevan bändinsä kitaristiksi. Kahden päivän koesoittosessio Remun kanssa vakuutti, ja paikka bändin kitaristina oli sinetöity. Ja kun Cisse Häkkinen saatiin basistiksi, Hurriganesin tarina alkoi.

Soittajan ura vauhdikasta elämää viettävässä bändissä oli kuitenkin nuorelle miehelle liikaa, ja erään lomamatkan aikana Ile päätti erota yhtyeestä. Postikortti Suomeen ja ero oli selvä.

Kun Remu muutaman vuoden kuluttua soitti taas ja kysyi Ile Kalliota Hurriganesiin, kitaristi päätti miettiä asiaa kaksi päivää. Tulevaisuuden suunnitelmat menivät kahden päivän aikana uusiksi, sillä houkutus liittyä taas Hurriganesin riveihin oli liian suuri.

1977 Hurriganes teki kahden viikon Englannin-kiertueen, joka koostui pubikeikoista Lontoossa ja keikkoja Lontoon ulkopuolella lämmittelybändinä. Kiertueen aikana Ile Kalliolle tarjoutui tilaisuus siirtyä suurempiin ympyröihin musiikkimaailmassa, mutta kaikki ei mennytkään ihan suunnitelmien mukaisesti.

Teksti: Sirpa Jegorow

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto