Hyppää pääsisältöön

Huumeliigan kovat lait

Helsingin huumerikosyksikön päällikkö Jari Aarnio kertoo Maarit Tastulan haastattelussa vuonna 2000 huumausainerikollisuuden kovasta arjesta.

Jari Aarnion lapsuuden kotimaisemissa Helsingin Maunulassa huumausaineiden käyttäjät olivat arkinen näky, jolta pikkupojatkaan eivät välttyneet. Narkkarit tapasivat ryöstää lapsilta rahat tuon tuosta ja näin kävi muutaman kerran myös Jari Aarniolle, kunnes hän oppi piilottamaan rahansa niin hyvin, ettei niitä enää viety.

Osa lapsuudenaikaisista narkomaaneista on kuollut, osa elää ja osa vaikuttaa jopa korkealla huumeliigan hierarkiassa. Liigoissa on tiukka hierarkinen rakenne, jonka huipulla ovat kilpimiestensä suojissa lymyävät pomot. Huumeliigassa vallitsevat myös kovat lait. Kaikki pelkäävät eikä kukaan ole luotettava. Epäluulo ja stressi aiheuttavat huumemaailmassakin burn-outin.

Eroaminen liigasta on mahdotonta, sillä eroonpyrkijää seuraavat kuolemanuhka, väkivalta ja arkielämän häirintä. Stressi ja pelko helpottavat vasta sitten, kun multaa on päällä.

Huumemaailmassa ei ole onnellisia tarinoita eikä sankareita. On vain tuhottuja ihmisiä, rikottuja perheitä, menetettyjä mahdollisuuksia ja loputonta pelkoa.

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio joutui vuonna 2013 epäilyksen alaiseksi useista rikoksista. Hän joutui marraskuussa 2013 tutkintavankeuteen, mutta ensimmäiset syytteet nostettiin vasta vuoden kuluttua. Nämä syytteet liittyivät Trevoc-nimiseen yhtiöön. Yleisradiossa seurattiin tiiviisti tapahtumien käänteitä aina rikosepäilyjen julkistamisesta oikeudenkäyntiin ja lopulta myös hovioikeuden päätökseen.

Lue lisää:

Huumepoliisi Jari Aarnio ja asianajaja Riitta Leppiniemi

Trevoc-vyyhti käynnisti huumepoliisi Jari Aarnion rikosoikeudenkäynnit

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio joutui 2013 epäilyksen alaiseksi useista rikoksista. Hän joutui marraskuussa 2013 tutkintavankeuteen, mutta ensimmäiset syytteet nostettiin vasta vuoden kuluttua. Nämä syytteet liittyivät Trevoc-nimiseen yhtiöön.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto