Hyppää pääsisältöön

Rakkaus ei katso sukupuolta

Sukupuolineutraali avioliitto, tasa-arvoinen avioliitto ja sukupuolisensitiivinen kasvatus. Näiden termien sisältöä selvitettiin Gay Pride -tapahtumassa kesällä 2011.

Helsinki Pride -tapahtuman tarkoituksena oli tuoda näkyvästi esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia. Puheenaiheina olivat erityisesti samaa sukupuolta olevien avioliitto ja lasten kasvatus.

Puistoon piknikille kokoontuneen sateenkaariperheen äiti Heidi Kontkanen kasvattaa lapsiaan sukupuolisensitiivisesti. Heidän perheessään ei ole tyttöjä tai poikia, vaan lapsia. He haluavat kohdata lapset ensisijaisesti yksilöinä, eikä erotella mikä on pojille tai työille sopivaa. Kontkanen uskoo, että yhteiskunta olisi suvaitsevaisempi, jos kaikki lapset kasvatettaisiin näin.

Homoparien adoptio-oikeus jakaa myös mielipiteitä. Päivi Räsänen otti kantaa aiheeseen Aamu-tv:n haastattelussa tammikuussa 2009. Mukana keskustelemassa oli Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtajan Kaisa Niittynen.

Räsänen oli tiukasti lakia vastaan ja hänen mielestään uusi laki muuttaisi jopa ihmiskunnan historian syvintä perhekäsitettä. Niittynen taas puolusti lakia ja vetosi nykyajan muuttuneeseen perhekäsitykseen.

Tietolaatikko

Suomen lainsäädännössä adoptio sallitaan vain aviopareille ja yksin eläville.

Samaa sukupuolta olevalla parilla on mahdollisuus rekisteröityyn parisuhteeseen, joka poikkeaa oikeudellisesti avioliitosta käytännössä vain adoptio-oikeuden ja yhteisen sukunimen saamisen osalta.

Monet homo- ja lesboparit hankkivat ja kasvattavat lapsia, mutta heillä ei ole oikeutta myöskään ns. sisäiseen adoptioon eli kumppanin biologisten lasten adoptointiin.

Vuonna 2002 Suomessa oli kolmisenkymmentä lapsiperhettä, joiden vanhemmat olivat rekisteröineet parisuhteensa.

Teksti: Eeva Sani

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto