Hyppää pääsisältöön

Apua ahdistukseen nettiterapiasta

Tärisetkö kahvipöydässä, pelkäätkö lähteä ihmisten ilmoille, lukkiudutko kotiisi jännittämisen tai masennuksen vuoksi? Kymmenettuhannet suomalaiset kitkuttelevat lievien tai keskivaikeiden ahdistus- ja masennusoireiden kanssa ilman hoitoa tai pillereiden varassa, sillä lievien ongelmien hoitoon ei riitä psykoterapeutteja.

Nettiterapia voi lähitulevaisuudessa paikata hoitovajetta tehokkaasti. Mutta pystyykö virtuaaliterapeutti hoitamaan yhtä hyvin kuin oikea ihminen?

Sosiaaliseen ahdistuneisuushäiriöön sekä lievään ja keskivaikeaan masennukseen sopivassa nettiterapiassa potilas ryhtyy muokkaamaan omia ajatuksiaan erilaisten tehtävien ohjaamana.

YLE Akuutti− Hän tutustuu siellä erilaisiin tietosisältöihin, jotka koskevat hänen sairauttaan. Hän tunnistaa erilaisia haitallisia ajatuksia ja toimintatapoja, jotka liittyvät hänen sairauteensa ja ryhtyy sitten muokkaamaan niitä, kuvailee erikoispsykologi, psykoterapeutti ja kehittämispäällikkö Jan-Henry Stenberg HUS-tietotekniikasta.

Kokemuksia ulkomailla

Nettiterapioista on jo runsaasti kokemuksia ulkomailla. Verkkoterapiassa potilas esimerkiksi vastaa virtuaaliterapeutin kysymyksiin klikkailemalla. Potilas myös kirjoittaa tuntemuksiaan ja tekee erilaisia kotitehtäviä ja harjoituksia.

− Ohjelma esittää erilaisia vaihtoehtoja: nyt sinä näytät kokevan näin, mutta oletko koskaan ajatellut, että tilanteen voisi ajatella toistakin kautta, Stenberg kertoo.


YLE AkuuttiTehtävät vaikeutuvat pikkuhiljaa ja ohjelma johdattaa potilaan yhä syvemmälle omien ongelmien ytimeen.

− Potilas ei voi kuitenkaan vapaasti surffailla siellä, vaan istunnot ovat tavoitteellisia ja etenevät ohjatusti, Stenberg painottaa.

Terapeutti toimii tietosisällöissä puhuvana päänä eli virtuaaliterapeuttina. Videokoosteita voi katsoa uudestaan ja uudestaan.

Nettiterapiassakin olennaista on terapeutin tuki. Terapiaa seuraava terapeutti tarkkailee potilaan tehtäviä, tuotoksia ja edistymistä omalta koneeltaan. Ajastettuja tapaamisia ei ole.

− Mutta terapian aikana taustalla monitoroiva verkkoterapeutti ottaa joka tapauksessa monta kertaa yhteyttä potilaaseen ja varmistaa, että kaikki on mennyt hyvin, Stenberg korostaa.

Moninkertaisesti edullisempaa

Nettiterapia säästää terapeutin aikaa ja siksi se on moninkertaisesti halvempaa kuin perinteinen terapia.

YLE Akuutti− Yksi terapeutti voi hoitaa kymmentä potilasta samalla ajalla, millä hän perinteisesti hoitaisi yhden potilaan, kertoo dosentti, Hyksin psykiatrian tulosyksikön johtaja Grigori Joffe.

Verkkoterapiasta voivat saada avun kymmenettuhannet lievistä ja keskivaikeista ahdistuneisuus- ja masennusoireista kärsivät. Nämä potilaat kuuluvat perusterveydenhuoltoon, mutta jäävät nyt osin hoitamatta. He kitkuttelevat usein pillereiden varassa. Terapeutteja kun ei ole tarpeeksi.

− Moni lievempiasteinen häiriö vaatii hoitoa ja hoito on joko lääkinnällistä tai psykososiaalista, lähinnä psykoterapiaa. Siinä vaiheessa käytännössä meillä ei ole tarjota terapiaa ihmisille, jotka siitä mahdollisesti hyötyisivät, Grigori Joffe kuvailee.

Entä millä keinoin pystytään välttämään tilanne, jossa nettiterapian pariin laitetaan sellaisia potilaita, jotka tarvitsisivat aivan muuta hoitoa?

− Näin ei tietenkään tule tehdä. Se voidaan välttää yksinomaan toimimalla reilusti ja vastuullisesti jo lähetevaiheessa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa masennus: on selkeästi määritelty, minkä tyyppinen masennus sopii tähän. Nettiterapia sopii lieviin ja keskivaikeisiin häiriöihin, Stenberg sanoo.

YLE AkuuttiMaailmalla on tehty toistasataa tutkimusta nettiterapioiden tehokkuudesta. Tutkimustulokset ovat lupaavia. Niiden mukaan nettiterapiat ovat ainakin lievissä häiriöissä yhtä tehokkaita kuin perinteiset, kasvotusten tapahtuvat terapiat.

Suomessakin on jo olemassa erilaisia verkkopohjaisia apuvälineitä terapioihin, mutta uudet ohjelmat tarjoavat järjestelmällisen verkkoterapian alusta loppuun. Tulossa ovat vielä esimerkiksi nettiterapiat paniikkihäiriöön ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

Asiantuntijat:

JAN-HENRY STENBERG, erikoispsykologi, psykoterapeutti ja kehittämispäällikkö, HUS-tietotekniikka

GRIGORI JOFFE, dosentti, Hyksin psykiatrian tulosyksikön johtaja


Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 16.11.2015