Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 27.9.2011

Rasvakertymät keuhkokuvassa

”Mitä tarkoittaa keuhkokuvan lausunnossa: Sydän- ja palleakulmissa rasvakertymät? Miten rasvakertymät ovat tulleet? Voiko niiden poistumista edistää omilla elämäntavoillaan? Olen 168 cm pitkä ja painan 64 kg. Lääkäriin menin ajoittaisten rinta- ja palleakipujen vuoksi. Lisäksi on limaisuutta, sekä hengenahtautta varsinkin iltaisin vaakatasoon mentyä.”

Monesti keuhkokuvassa nähdään, että sydämen ympärillä on rasvaa. Sitä on sydänpussissa ja palleakulmissakin. Varastorasvaa kertyy joka paikkaan, myös sydämen ympärille. Näin siitäkin huolimatta, että kysyjä on sopusuhtainen.

On orastavia havaintoja siitä, että tällainen sydämen ympäristössä oleva rasva olisi itsenäinen riskitekijä sepelvaltimotaudille. Voi olla, että rasva ylläpitää mikroskooppista tulehdusta, joka vaikuttaa sepelvaltimoihin ja altistaa valtimotaudille.

Mitä siis pitäisi tehdä: LDL-kolesterolin kertyminen valtimon seinämään ja härskiintyminen siellä on sepelvaltimotaudin keskeinen palapelin osa. Sen pudottaminen luonnonmukaiselle tasolle estää taudin syntymistä sanottiinpa kolesterolista mitä hyvänsä. Kannattaa siis huolehtia siitä, että oma riskiprofiili on matala. Se tarkoittaa valtimotaudin vaaratekijöiden tunnistamista ja hyvää hoitamista jos niitä on.

Tuo limaisuus ja hengenahtaus eivät liity rasvaan. Kyseeseen tulee mieluummin jokin astman tai allergian kaltainen selitys.

Kuntoilijan sykeongelma

YLE Akuutti

”Sairastin kovan influenssan, oireiden perusteella ilmeisesti sikainfluenssan. Kuumetta oli kolme päivää 39'C ja viikon ajan 37,7'C. Pari viikkoa kuumeen loputtua kävin kardiologilla varmistamassa että voin taas urheilla. Lepo-EKG:n ja labrojen jälkeen sydämen todettiin olevan hyvässä kunnossa, kuten se oli ennen influenssaakin. Nyt kolme viikkoa kuumeen loppumisen jälkeen syke edelleen kohoaa erittäin herkästi. Hidaskin juoksu nostaa sykkeen 130:een , pari kahvakuula liikettä 150:een. Leposyke on usein 90-100 (normaali 65). Olen perusterve ja liikunnallinen mies, 46v. Ei alkoholia, ei tupakointia, pari kahvikuppia päivässä. Mistä ihmeestä on siis kyse kun influenssan jälkeen kardiologin terveeksi toteaman sydämen leposyke on kohonnut ja pienestäkin rasituksesta syke muutamassa sekunnissa kohoaan hyvin nopeasti ja rasitukseen nähden kohtuuttoman kovaksi?”

Tiedetään, että monet virukset, niin kuin vaikka influenssavirus, jäävät elimistöön pitkäksikin ajaksi. Voisi siis olettaa, että elimistö ei ole vielä toipunut tästä virustulehduksesta. Tunnetaan muun muassa väsymysoireyhtymä, jonka arvellaan olevan juuri virustaudin jälkeinen tila.

Ilmeisesti syy on hermoston säätelymekanismissa, joten on syytä olla vielä rasittamatta itseään. Pitkäaikaisella EKG-rekisteröinnillä voitaisiin kyllä varmistaa onko rytmi oikea, siis vain nopeutunut, tavallinen rytmi.

Miksi ihminen kutiaa

YLE Akuutti

”Me ihmiset kutiamme aika ajoin monestakin eri kohdin. Silloin on pakko raapia. Teemme sitä usein tiedostamatta. Ymmärrän ihokarvojen, hikoilun ja puhtauden, ihon kosteuden merkityksen, mutta onko kutinalle syvällisempää selitystä?”

Sanotaan, että kutina on pirullista ja raapiminen taivaallista… Itse asiassa kutinan synty on arvoitus. Toki tiedetään, että kipuhermot välittävät kutinaa, mutta onko kutina kivun vai tulehduksen pikkusisko, sitä ei oikein tiedetä. Varsinkin jos kyse on terveen ihon kutinasta, ei ole oikein täsmävastausta sille, että miksi iho kutiaa. Melkein aina löytyy paikka, jota voisi vähän rapsuttaa.

Ja on olemassa psyykkistäkin kutinaa – jos oikein jännittää, niin saattaa alkaa kutista. Tätä kysymystä ei ole vielä aivan ratkaistu.

Severin tauti

YLE Akuutti

”Kuulin nuoren urheilupojan jalkakivuista kantapäissä: Severin tauti. Mistä se tulee ja minne se menee eli miten sitä hoidetaan?”

Severin tauti on luun kasvuhäiriö. Luut kasvavat luutumistumakkeista, kasvulevyistä ja tässä kohdin tapahtuu häiriö. Kun kehon vahvin jänne, akillesjänne, kiinnittyy kantaluun takaosaan ja riuhtoo sitä, niin syntyy tulehdusmainen kiputila ja tätä näytelmää kutsutaan Severin taudiksi.

Vaiva on tavallinen noin 10-vuotiailla, urheilevilla lapsilla. Vaiva paranee kyllä itsekseen, mutta vaatii kuormituksen keventämistä, joskus pitempää taukoakin. Pohjallinen kantapään alle tärinää vaimentamaan voi auttaa sekin. Kiusallinen vaiva saattaa kyllä olla.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 23.11.2015