Hyppää pääsisältöön

"Jännittäminen pitää virkeänä!"

Lotta Emanuelsson.
Toimittaja Lotta Emanuelsson. Lotta Emanuelsson. Kuva: YLE/Laila Kangas lotta emanuelsson

RSOn suorien konserttien juontaja Lotta Emanuelsson on monipuolinen ja rautainen musiikkialan ammattilainen. Takana on muun muassa pianodiplomi eli musiikin maisterin tutkinto Sibelius-Akatemiasta ja meneillään ovat jatko-opinnot saman laitoksen tohtorinkoulutusohjelmassa.

Jännittäminen pitää virkeänä

Lotta on toiminut musiikkitoimittajana YLEssä vaihdellen kahdentoista viime vuoden ajan. Kysymykseen onko pianistin ammatista hyötyä suorassa konserttilähetyksessä, Lotta vastaa: "On ainakin se että tietää että jännittäminen ei ole huono asia. Se pitää ihmisen virkeänä!"

Konserttijuontojen lisäksi Lotta Emanuelsson tekee väliaikaohjelmia radion eri konsertteihin ja toimii laulumusiikin tuottajana. Tässä toimessaan hän buukkaa laulajia ja pianisteja äänittämään YLEn musiikkistudioon.

Laulajien, runouden ja kirjallisuuden ystävä

Lotta Emanuelssonin tohtorintutkinnon aiheena on Arnold Schönberg oppilaineen eli käytännössä se tarkoittaa konserttitoimintaa: "Valmistelen konsertteja, joissa soitan Arnod Schönbergin, Anton Webernin ja Alban Bergin piano-, kamari- ja laulumusiikkia. Tohtorintutkinnon kirjallisessa osassa käsittelen heidän laulumusiikkiaan."

Eikä tässä vielä kaikki: muusikkona Lotta Emanuelsson tunnetaan laulajien partnerina ja hän toimii YLEn toimittajantyönsä ohessa Sibelius-Akatemiassa laulumusiikin osastolla tuntiopettajana.

Mikä vetää pianistia laulajien kanssa yhdessä musisoimiseen? "Runon ja musiikin yhdistelmä kiinnostaa. Ja koska myös kirjallisuus on yksi kiinnostuksen kohteitani niin ehkä se on se juttu", Lotta toteaa.

Lotta muistetaan myös useista laulukilpailuista kilpailujen pianistina.

Lämmintä itseironiaa

Kysyn Lotalta löytyykö häneltä jonkinlaista musiikkimottoa, mutta sellaista ei ole. Sen sijaan hänelle tulee mieleen kestolause, jota sopii viljellä kaikilla elämänalueilla. Lotta Emanuelsson Musiikkitalon kuuluttamossa.

Lause löytyy ikimuistoisesta Martin Wegeliuksen Kenraalibassokirjasta, opuksesta, joka on monille tuttu musiikkiopistojen teoriatunneilta. Se kuvaa osuvasti Lotan lämmintä ja itseironista huumorintajua: "Kaikista ei ole kaikkeen."

Teksti & kuvat Laila Kangas

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.