Hyppää pääsisältöön

Treenaa itsesi onnelliseksi

Onnellisuus. Kuva: adventurousdesignquest.blogspot.com

Tutkimusten mukaan 40 prosenttia ihmisen onnellisuudesta on hänestä itsestään kiinni. Mielen treenaamista voi monessa mielessä verrata kehon treenaamiseen. Samalla tavoin kuin kehomme ovat erilaisia, niin myös mielemme peruslaatu on jokaisella omanlaisensa. Se kuinka perusonnellisia olemme, määräytyy jo geeneissämme.

50 prosenttia "onnenkoostumuksesta" on geneettistä. Tämä selittää sen, miksi saman vastoinkäymisen kokeneista yksi voi olla täysin murtunut pitkään ja toinen on jo vähän ajan kuluttua onnellinen, aivan kuin vastoinkäymistä ei olisi sattunutkaan. 

Usein syytämme ympäröiviä olosuhteita tai tapahtumia siitä, miksi emme ole onnellisia, mutta niinhän se ei mene.

  • Ulkopuoliset olosuhteet selittävät vain kymmenen prosenttia onnellisuudestamme.  
  • 40 prosenttia onnellisuudestamme on meidän omissa käsissämme.

 


Siispä treenaamaan! Aloita testaamalla oma onnellisuutesi: tee onnellisuustesti

  • Tunnista onnellisuus ja selätä onnenesteet

Muistele elämääsi taaksepäin. Missä kohdassa oivallat olleesi onnellinen?

Minä joudun palaamaan aina siihen hetkeen, kun 7-vuotiaana elin mummolassa vapaata Peppi Pitkätossun elämää.

Kysy itseltäsi, mitkä asiat tekivät olosi onnelliseksi. Kelaa sitten elämääsi eteenpäin. Missä kohdassa tunnistat kadottaneesi onnellisuutta?

Minä siirryn kymmenen vuotta eteenpäin. Olen 17-vuotias ja Peppi Pitkätossu on muuttunut yksin selviytyväksi taistelijaksi.

Kysy itseltäsi, mitkä asiat tekivät olostasi onnettoman?

Onnen esteeksi muodostuu yleensä jossain elämänvaiheessa muodostunut selviytymismalli. 
Minä olen alkoholistiperheen esikoinen. Olen siis saanut "treenata" selviytymistä vaikeissa olosuhteissa. Tästä on muodostunut toimintamalli, jota toteutan vielä aikuisenakin. Onnen esteeksi muodostuu yleensä jossain elämänvaiheessa muodostunut selviytymismalli. 
  • Ota omat vahvuutesi käyttöön 

Selviytymismallit syntyvät vahvuuksistamme. Yliviljeltyinä ne kuitenkin kääntyvät meitä vastaan. On hienoa, että ihminen auttaa muita, mutta ei ole hienoa auttaa muita, niin että unohtaa itsensä. Tiedäthän tämän, kiltti tyttö -syndrooman. 

Palaa takaisin siihen aikaan, kun tunnistit olevasi onneton. Ota nyt käyttöösi omat vahvuutesi. Jos olet auttaja, miten auttaisit tätä onnetonta minää löytämään sen onnellisuuden, jonka tunnistit aiemmin?   

  • Tee onnellisuuden aarrekartta

Toiveilla on taipumus toteutua. Istu alas, ota paperiarkki, aikakauslehtiä ja kynä tai vaikka värikyniä. Lähde hahmottelemaan paperille omaa onnellista maailmaasi. Mitä asioita siinä on? Kirjoita, leikkaa kuvia tai piirrä.   

Kun olet tehnyt oman aarrekarttasi, laita siihen tarkistuspäivämäärä parin kuukauden päähän. Teipaa aarrekarttasi näkyvälle paikalle,esimerkiksi makuuhuoneen seinälle, josta näet sen aamulla herättyäsi, tai vaikka jääkaapin oveen. 

Tutkimusten mukaan vitutus lyhentää elinikää ja kyllä, vitutukseen voi jopa kuolla.
Aarrekartan perusidea on avata silmät näkemään mahdollisuuksia - onnellisuuden mahdollisuuksia. Onnellisuutta kannattaa harjoittaa. Tutkimusten mukaan vitutus lyhentää elinikää ja kyllä, vitutukseen voi jopa kuolla.

Kirjavinkkejä: Antti S. Mattila, Pekka Aarninsalo: Onnentaidot; Robert Holden: Be Happy; Arto Pietikäinen: Joustava mieli – Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen yliotteesta

Linkit:

Kommentit