Hyppää pääsisältöön

Jenni Linturi: Isänmaan tähden

Kunnia, sankaruus ja rohkeus ovat tärkeimpiä teemoja Jenni Linturin esikoisromaanissa. Hän kyseenalaistaa yllättävästi ja taitavasti meidän piintyneet käsityksemme näistä hyveistä.

Tietolaatikko

Jenni Linturi (s.1979)
Isänmaan tähden (romaani, 2011)

Linturi on kirjoittanut vuoden kovimman ja julmimman moraliteetin, joka kehottaa katsomaan ihmistä.

79-vuotias Antti elää mielessään kahta aikaa, sillä sotavuodet sekoittuvat muistihäiriöisen nykyisyyteen. Nuoruuden idealismissaan Antti värväytyi natsi-Saksan Waffen SS -joukkoihin.

Tämä kohtalokas valinta vaikutti koko loppuelämään. Saman koki toinen keskeinen henkilö, asetoveri Erkki, joka oli värväytynyt päähänpistosta. Sankaruuden sijaan häpeä ja syyllisyys olivat myös hänen kohtalonsa.

Isänmaan tähden on väkevä ja huikaisevan hyvä esikoisromaani. Linturi kuvaa uskottavasti nuorukaisia sodan raakuuksissa ja sodan varjostamaa vanhuutta. Hän kirjoittaa kauniilla ja ilmaisuvoimaisella kielellä kirkkaita ajatustiivistymiä ihmisenä olosta.

Toistuvasti Jenni Linturi muistuttaa, ettei myötätuntoa saa halveksia, vaikka rohkeus ei muuhun riitäkään.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto