Hyppää pääsisältöön

Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis

Romaani on satu ja veijaritarina mutta myös yhteiskunnallinen satiiri romanialaisesta kerjäläisestä Vatanescusta. Hänen ainoa turvansa on toinen hylkiö, citykani. Tuomas Kyrö kirjoittaa sivullisista ja vähäosaisista.

Tietolaatikko

Tuomas Kyrö (s.1974)

Tuotantoa:
Nahkatakki, (2001)
Tilkka, (2003)
Liitto (2005)
Benjamin Kivi (2007)
700 grammaa (2009)
Mielensäpahoittaja (2010)

Romaniasta Helsinkiin Ateneumin eteen kuljetettu Vatanescu matkustaa jäniksensä kanssa pohjoiseen keräämään marjoja, ajautuu rakennustöihin mutta joutuu palaamaan takaisin etelään. Seikkaillessaan hän tarkkailee ihmisiä ja ihmettelee suomalaista elämänmenoa. Vatanescun sanoin jokin osa meissä on samaa, olimmepa keitä hyvänsä.

Romaani on myötätuntoinen, lämmin ja hauska. Se on myös kunnianosoitus Arto Paasilinnalle ja Risto Jarvalle. Kyrö kirjoittaa kuinka Jarva ymmärsi oikein huumorin sisimmän – sisin ei ole vitsi vaan suru. Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis on hieno inhimillinen ja yhteiskunnallinen romaani.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit