Hyppää pääsisältöön

Jatkuva kiusaus - nyt puhuu pettäjä

Epäluulot kalvavat sekä pettäjän että petetyn mieltä. Kuva: Bob Smith/Stock.Xchange

Useiden tutkimusten mukaan noin kolmannes suomalaisista pettää kumppaniaan jossain vaiheessa. Miehet pettävät suhteessa hieman naisia enemmän, mutta naiset eivät jää pahasti kakkosiksi suhteiden määrässä, laadussa tai katumuksessa. Väestöliiton tutkimuksen mukaan myös avioeron lopullisista syistä yleisin on uskottomuus.Mikä saa ihmisen pettämään?

Jarkko on komea, kolmikymppinen nuori mies, joka on pettänyt kolmessa edellisessä parisuhteessa tyttöystäväänsä. Pettäminen ei ole Jarkon mukaan ollut suunniteltua, ja joka kerrasta hänelle on jäänyt valtava syyllisyydentunne.

Minä en hae jännitystä, vaan annan enemmänkin alkukantaisille vaistoilleni periksi. Maailmassa on niin paljon ihania naisia ja välillä on vaikea hyväksyä sitä, etten enää saisi tutustua yhteenkään heistä.
– Miksi olen tehnyt niin? Sitä on vaikea selittää. Minä en hae jännitystä, vaan annan enemmänkin alkukantaisille vaistoilleni periksi. Maailmassa on niin paljon ihania naisia ja välillä on vaikea hyväksyä sitä, etten enää saisi tutustua yhteenkään heistä.

Suhteet seuraavat ihmiselämässä yleensä jatkumoina. Suhde jatkuu tiettyyn pisteeseen asti, ja sitten alkaa uusi suhde. Ajatus siitä, ettei uusia alkuja enää tulisi, ahdistaa monia.

– Yhden ihmisen pelkoa, sitoutumisen pelkoa, kyllästymistä ja vaihtelunhalua. Se on lähtökohtainen asia monessa ihmisessä eikä siitä kai koskaan pääse eroon. Se on jatkuva kiusaus. Pidemmässä suhteessa on usein kyse myös siitä, että tutustuu uuteen ihmiseen. Kyse ei ole pelkästään seksistä, vaan valloittamisesta ja siitä, että todistaa itselleen, että vielä saisin... Ja totta kai se on myös seksiä eri ihmisen kanssa. Narsismia, kokemisen halua ja eläimellisyyttä, Jarkko erittelee oman uskottomuutensa syitä.


Alkuhuuman houkutus

Jarkko ei lähde viettämään iltaa lähtökohtaisesti sillä mielellä, että aikoo pettää. Nainen on usein tehnyt aloitteen, vaikka toki Jarkko on itsekin flirtannut tai saattanut muuten antaa ymmärtää enemmän kuin on tarkoittanut. Jarkolle avainsana on huuma.

– Yleensä olen pettänyt tilanteessa, jossa kaikilla on hauskaa. En silloin, kun parisuhteessa menee huonosti, haluaisin kostaa tai hakea viihdykettä. Useimmiten se on ollut enemmän siitä kiinni, että saan huomiota enkä tajua lopettaa ajoissa. Alkoholi liittyy myös aina jollain lailla asiaan.

Pettämiseksi Jarkko luokittelee seksin harrastamisen lisäksi myös suutelun ja ajan viettämisen sellaisen henkilön kanssa, johon on rakastunut. Jarkolla on kokemusta tästä kaikesta.

Pidemmissä rinnakkaissuhteissa pettäjä jää yleensä kahden ihmisen rakkausloukkuun: Parisuhteesta ei voi erota syvien tunteiden ja turvallisen olotilan vuoksi, rinnnakkaissuhdetta ei haluta katkaista ihastumisen huuman, saadun ihailun, jännityksen ja vaihtelun vuoksi.

– Silloin, kun on rakastunut, tunteet ovat ristiriitaiset. Tietää, ettei niin saisi tehdä, mutta toisaalta siitä tulee niin hyvä olo. Yhden illan jutuista ei saa mitään muuta kuin kenties hyvää seksiä, mutta niissä ei ole tunteet mitenkään mukana. Ja sen jälkeen on kamala morkkis, ihan maailmanlopun fiilis! Jäljellä on vain katumusta, surua suhteen mahdollisesta loppumisesta ja oman hyvän elämäntilanteen menettämisestä sekä tietenkin siitä, että tuottaa surua ja kipua rakkaalle ihmiselle.

Pettämiseen liittyvät kiinteästi myös häpeän tunteet paitsi kumppanin myös oman itsensä edessä. Kerta toisensa jälkeen Jarkko kertoo pettyneensä itseensä ja itsehillintänsä puutteeseen. Ja jos tulee ero, Jarkko tietää, että kumppani kertoo myös kavereille eron syyn. Ystäväpiirissä pettäjälle heruu harvoin sympatiaa.


Tilinteon aika

Parisuhteensa aikana Jarkko on pettänyt sängyssä kerran.
Jarkko on ollut nykyisessä suhteessaan kolme vuotta, viimeisen vuoden pariskunta on asunut saman katon alla. Parisuhteensa aikana Jarkko on pettänyt sängyssä kerran.

Vaikka Jarkko ei ole ihastuksistaan kotona puhunut, humalaisesta yhden yön jutusta satunnaisen seksikumppanin kanssa Jarkko kertoi kumppanilleen heti seuraavana päivänä.

– Ajattelin ensin, että kyllä minä kestän kantaa sen, mutta pettämisen salaamisesta tuli fyysisesti niin paha olo, etten pystynyt pitämään sitä sisälläni.

Jarkko katsoi tyttöystävänsä kanssa televisiota kuin minä tahansa iltana. Paha olo kupli sisällä, ja kun Jarkko käänsi ohjelman kesken kaiken äänettömälle, tyttöystävä arvasi, että jotakin on tapahtunut.

– Sain itseni pysymään kasassa ja kertomaan asiasta tyynesti, mutta kun olin kertonut kaiken, romahdin ihan täysin. En odottanut anteeksiantoa, vaan luulin, että se suhde oli sitten siinä.

Jarkon tilitystä seurasi pitkä, vakava keskustelu suhteen tilasta, paljon itkua ja surua molemmin puolin. Tyttöystävän luottamuksen menetys oli vaikea pala Jarkolle.

– Pyysin vain, että ”älä jätä”. Olemme molemmat aika järkiperäisiä ihmisiä, joten aloimme aika pian järkeillä, pohtia suhdettamme ja faktoja ja peittää tuskaa sillä.

Pitkän viikonlopun päätteeksi Jarkon tyttöystävä antoi lipsahduksen anteeksi, ja pari pysyi yhdessä. Luottamuksen palautuminen vie kuitenkin vielä pitkän aikaa.


Seksi on vain seksiä, rakkaus on rakkautta

Entä miten pettäjä suhtautuisi siihen, että häntä petetään? Aikaisemmassa suhteessa Jarkkoa on petetty kerran. Hän tunsi ansainneensa sen, sillä ei ollut itsekään ollut suhteessa täysin uskollinen.

Vieläkin saisin hepulin, mutta varmasti antaisin näiden omien kokemuksieni jälkeen lopulta anteeksi.
– En voisi reagoida muuten kuin samalla tavalla kuin minun tekoihini on reagoitu. Nuorempana olisin repinyt pelihousuni ihan täysin. Vieläkin saisin hepulin, mutta varmasti antaisin näiden omien kokemuksieni jälkeen lopulta anteeksi. Vaikka totta kai se vaikuttaisi luottamukseen kuten se on minuakin kohtaan vaikuttanut.

Pettäjä ei koskaan voi olla varma, etteikö myös oma kumppani petä. Jarkko myöntää, että asia käväisee hänelläkin joskus mielessä, vaikka hän luottaa tyttöystäväänsä. On vaikea olla rauhallisin mielin, kun tietää, kuinka helposti uskollisesta parisuhteesta lipsahtaa vääriin lakanoihin. Jarkko on järkeistänyt asiaa itselleen:

– Yhden yön juttu kännissä on enemmänkin sellainen ”olitpa idiootti” -tyyppinen tapaus. Pidempi suhde olisi minulle henkilökohtainen loukkaus.

Yksi yö -tyyppisen uskottomuuden koetellessa monet parit päätyvät sovittelemaan suhdettaan ajatuksella, että seksi on fyysistä tarpeiden tyydytystä, mutta rakkaus on rakkautta.

Vaan kuinka monta syrjähyppyä rakkauden nimissä pitää sietää? Jarkko tietää, että seuraavasta kerrasta hänen parisuhteensa on ohi.

(Haastateltavan nimi on muutettu).

Linkit:

Linda Lappalainen

Kommentit
 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele valtion budjetista!

  Sailaksen ja Virtasen riihessä

  Antti Rinteen hallitus istui tällä viikolla budjettiriihessä. Mitä jäi käteen? Mikä maksaa? -ohjelman omassa budjettiriihessä kymmenien budjettien miehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen arvioivat hallituksen esitystä ja lukevat omat talouden madonlukunsa. Vähän vanhojakin muistellaan

 • Näyttelijä Taisto Reimaluoto: "Toisten eteen tehty työ kantaa."

  Elämässä runot lääkitsevät ja yhteispeli kannattelee.

  Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee että toisten eteen tehdyn työ kannattaa aina. Kajaanin runoviikon esiintyjänä ja johtajana vuodet 2011-2018 toimineelle Reimaluodolle yhteispeli on kaikessa kaiken avain.

 • Keskustele radiolupien jakamisesta!

  Kaupallisen radion lupien jakaminen

  Vuodenvaihteessa alkaa kaupallisessa radiotoiminnassa uusi vaihe, kun kymmenen vuoden radioluvat astuvat voimaan. Suomessa luvat on jaettu ns. kauneuskilpailussa, mutta olisiko huutokauppa parempi vaihto? Asiaa ovat selvittäneet Mika Mäkilä ja Janne Holopainen. Kuulemme myös Radiomedian toimitusjohtajan Stefan Möllerin kommentit asiaan.

 • Keskustele valehtelemisesta

  Miksi valehtelemme?

  Mikä saa meidät toimimaan vastoin moraaliamme ja turvautumaan joskus valehtelemiseen? Millaisissa tilanteissa toisen valehtelu saattaa saada hyväksyntämme? Entä onko sanonta "rehellisyys maan perii" totta?

 • Keskustele huipputuloisista!

  Se suurituloisin promille

  Millaista on kaikkein suurituloisten elämä Suomessa? Eniten tienaavan promillen sisällä erottuu kolme joukkoa: perijät, ammattijohtajat ja yrittäjät. Millaista heidän elämänsä on ja mitä he ajattelevat suomalaisesta yhteiskunnasta? Kunniansa saavat kuulla niin poliitikot, media kuin koko hyvinvointivaltiokin.

 • Keskustele metsäpolitiikasta

  Mihin suuntaan metsiemme hoitoa pitäisi viedä?

  Miten Suomen metsiä pitäisi sekä hyödyntää taloudellisesti että pitää huolta hiilinieluista ja luonnon monimuotoisuudesta? Miten siis sekä säästää että syödä kakku?

 • Keskustele huvipuistoista!

  Huvittavaa bisnestä

  Mistä huvipuistojen tuotto syntyy, ja miten investoida niin, että yleisö tulee aina uudelleen ja uudelleen? Kun vielä on kesää jäljellä huvipuistotaloudesta kertovat Lasten päivän säätiön ja Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin ja Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuo. Puhelimen päähän saamme Sariolan kiertävän tivolin toimitusjohtajan Ville Sariolan.

 • Kai Ekholm: Kirjasto on lupaus sivistyksestä, yhteisyydestä, ja jatkuvuudesta

  Kansalliskirjasto inspiroi edelleen Kai Ekholmia

  Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut tutkija ja tietokirjailija Kai Ekholm tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt, Kansalliskirjaston ylihoitajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Tampereen yliopistossa lehtorina sekä Vaasan yliopistossa professorina toiminut Ekholm keskittyy nyt eläköidytään organisoimaan omaa laajaa kirja- ja levykokoelmaansa. Useita tietokirjoja, ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi myös kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.