Hyppää pääsisältöön

Hei ruotsalaiset! Suomesta tulee muutakin kuin Lordi

Suomalaista musiikkia viedään huomisesta lähtien rytinällä naapuriin. Tarkoituksena on saada ruotsalaiset tutustumaan Suomen laajaan musiikkitarjontaan.

Magenta Skycode // Kuva: magentaskycode.fi

Ruotsissa on yhä osittain sellainen kuva suomalaisesta musiikista, että täältä tulee vain MA Numminen, tango ja Lordi. Tätä kuvaa ollaan nyt rajusti muuttamassa.

- Olen kuullut useamman kerran sanottavan, että ruotsalaisilla on ”blind spot” suomalaista musiikkia kohtaan. Siellä ajatellaan, että ollaan vahvoja metallissa, mutta muissa genreissä ei ole niin paljon tarjottavaa. Sehän on tietysti väärä luulo, Musexin projektimanageri Jannika Joutsenniemi sanoo.

Osasyy nykytilanteeseen on markkinointi.

- Suomalaisen musiikin markkinoinnissa ei olla keskitytty Ruotsiin niin paljon kuin esimerkiksi Saksaan ja Japaniin, projektimanageri tietää.

Nyt tilanteeseen halutaan muutos. Huomenna alkava Music Export Finlandin kärkihanke MOI! Stockholm -festivaali esittelee tukholmalaisille monipuolisen kattauksen ajankohtaista suomalaista musiikkia.

- Tuntuu siltä, että Tukholmassa on aika kova haippi tän festivaalin ympärillä. Media ja uusi yleisö huomaa tapahtuman ansiosta, mitä kaikkea mahtavaa on tarjolla, Joutsenniemi uskoo.

Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Blake, Cats on Fire, Hannulelauri, Jaakko Eino Kalevi, Jaakko & Jay, Kap Kap, LCMDF, Lepistö & Lehti, Magenta Skycode, Nightsatan, Poisonblack, Sansa, Shine 2009, Siinai ja The Man-Eating Tree.

Kaikki edellä mainitut, tukholmalaisten tapahtumajärjestäjien valitsemat bändit, eivät ole vielä tuttuja edes suomalaisille.

- He uskovat, että ruotsalainen yleisö haluaa kuulla näitä. Indie on kauhean suosittua Ruotsissa. Tää oli parasta, mitä he löysivät näistä eri genreistä, Joutsenniemi kommentoi bändivalintoja.

Music Export Finland on yhdistys, jonka tehtävänä on auttaa Suomen musiikkiteollisuutta kasvattamaan vientitulojaan.

Lähteet: Musex, YleX