Hyppää pääsisältöön

Marko Hautala: Torajyvät

Syyllisyys ja sovitus ovat romaanin pääteemoja. Niitä Marko Hautala kuvaa kahden aikatason kautta. Noituudesta syytetty Jakob Mört haaksirikkoutuu 1600-luvulla syrjäiselle Pohjanlahden saarelle. Nykyajan tarinassa joukko ihmisiä kokoontuu selvittämään välejään samalle Spegelön saarelle.

Tietolaatikko

Marko Hautala (s. 1973)

Romaanit:
Kirottu maa (2002)
Itsevalaisevat (2008)
Käärinliinat (2009)
Torajyvät (2011)

Kalastajat pelastavat Mörtin ja nostavat hänet profeetakseen saatuaan suuria kalansaaliita. Marko Hautala on aiemmissakin teoksissaan kirjoittanut kulteista, ja nyt hän kuvaa kuinka mörtiläisyys syntyi. Tästä kulkevat säikeet nykyajan tarinaan.

Spegelön saarella asuu mörtiläisyyttä tutkinut Markus, joka vammautui kolarissa. Häntä hoitaa Iina. Sovinnon tekoon saapuu Iinan sisko Jenni, joka on Markuksen entinen tyttöystävä. Paikalle tulevat myös Markuksen isä Aaron ja hänen entinen vaimonsa Liisa. Aaron on nyt naimisissa Jennin kanssa. Heidän kuusivuotiaan Miron biologinen isä on Markus. Hautala on kutonut tästä monisyisen ihmissumpun.

Marko Hautala kuvaa sitä, miten ihmiset suhtautuvat syyllisyyteensä eri aikoina. Sovitukselle Hautala ei jätä paljon sijaa. Kuten aiemmissakin kirjoissaan Hautala pohtii mielenkiintoisesti, mikä on totta ja mikä mielen houretta. Jouduimme lukijoina harmaalle vyöhykkeelle toden ja houreen välimaastoon. Torajyvät on jännittävä, mystinen ja älyllisesti kiehtova.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto