Hyppää pääsisältöön

Applen karismaattinen visionääri Steve Jobs

Applen perustaja Steve Jobs ajoi uudistuksia visionäärin vimmalla ja vahvalla karismallaan. Kun omapäinen Jobs savustettiin välillä Applesta ulos, hän osti animaatioyritys Pixarin. Palattuaan Appleen Jobs teki yhteistyötä Microsoftin kanssa. Mutta markkinat mullisti Applen lanseeraama uusi matkapuhelin.

Steve Jobs perusti Applen yhdessä koulukaverinsa Stephen Wozniakin kanssa 1976. Autotallissa aloittanut yritys kasvoi kohta vauhdilla. Jobsin omapäisyyttä ja joka asiaan puuttumista ei jaksettu enää jättiyhtiössä katsella ja hänet savustettiin ulos kymmenen vuotta yhtiön perustamisen jälkeen.

Jobs oli tutustunut hieman aiemmin elokuvaohjaaja George Lucasiin. Sekä Jobsia että Lucasia kiehtoi tietokoneanimaatioiden käyttö elokuvassa. Jobs osti Lucasin asiantuntijatiimin firman ja nimesi sen Pixariksi. Pixarin ja Disneyn vuonna 1995 valmistuneesta yhteistuotannosta tietokoneanimaatioelokuva Toy Storysta kehkeytyi kassamagneetti.

Kun Jobs ja pörssiyhtiöksi kasvanut Pixar porskuttivat ei Applella mennyt yhtä hyvin. Jobs pyydettiinkin takaisin Applelle neuvonantajaksi ja 1997 hän oli jälleen perustamansa yhtiön toimitusjohtaja. Samana vuonna Jobs julkisti it-alaa kohahduttaneen yhteistyöhankkeen Microsoftin kanssa. Tiedotustilaisuudessa yleisönsä palvoma Jobs sai saapumisellaan aikaan huikeat aplodit, mutta Microsoftin Bill Gatesin ilmestyminen ruudulle nostatti buuaukset. Jobs perusteli yhteistyötä sillä, että Apple on saatava jaloilleen ja se vaatii ajatustavan muuttamista. Microsoftin tappio ei tarkoittaisi Applen menestystä.

2000-luvulla kännykkäjättien puntit alkoivat tutista, kun tietokoneista tunnettu Apple ilmoitti laajentavansa toimintaansa matkapuhelinalalle. Suomalainen Nokia ei ollutkaan enää itsestään selvä markkinajohtaja ja entisten menestyjien oli taivuttava luomaan omia vastineitaan iPhonelle.

Steve Jobs jätti Applen toimitusjohtajan tehtävät elokuussa 2011. Syövän jo kertaalleen voittanut Jobs oli tuolloin ollut sairauslomalla tammikuusta lähtien. Jobs menehtyi 56-vuotiaana 5. lokakuuta 2011.