Hyppää pääsisältöön

Juhlamekko voi löytyä myös lainaamalla

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen

Vaatelainaamo on kahden toimittajan, Hertta Päivärinnan ja Liisa Jokisen, perustama muotipalvelu. Lainaamossa voi löytää ratkaisun akuutteihin vaateongelmiin, pelastaa juhlalookin, päivittää oman tyylin ja saada itsetunnollekin kohennusta. 

Vaatelainaamo julistaa rehellisesti kopioineensa idean naapurista: esikuva toiminnalle on Tukholmassa toimiva Lån Garderob, joka pelkästään lainaa merkkivaatteita, eikä myy niitä. Tukholmasta löytyy myös lainausperiaattella toimiva Lånegarderoben, jonka toimintaa on kokeiltu vaatekirjastona. 2010 alkanut vaatteiden lainaus on Ruotsissa levinnyt useisiin kaupunkeihin.

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen






Helsingin Vaatelainaamo on valinnut kuitenkin omian linjansa. Valikoimissa on Hertan ja Liisan valitsemia tyylikkäitä vaatteita, uutta designia suomalaisilta nuorilta suunnittelijoilta sekä muun muassa upeita mekkoja ja iltapukuja. Pääpaino on juhlavaatteissa, lisäksi löytyy paljon vintage-aarteita, kenkiä ja päähineitä. Valikoima on monipuolinen ja houkutteleva. Lainaamo kartuttaa kokoelmaansa jatkuvasti.

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen

 

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen

Mikä sai teidät perustamaan Vaatelainaamon?

- Perustimme Vaatelainaamon, koska meillä itsellämme oli sellaiselle tarvetta. Tykkäämme pukeutua hyvin, mutta halpatuotanto ei houkuttele. On myös tärkeää, että hienot juhlavaatteet tulevat aktiiviseen käyttöön eivätkä pölyty kaapissa. Vaatelainaamon avulla pääsemme juhlistamaan muotia, kertoo Hertta Päivärinta.

- Pyysimme mukaan omia lempisuunnittelijoitamme ja valitsimme valikoimaan kaapinpohjiltamme omia lempivintage-aarteita, joita emme ole halunneet viedä kirpputorille.

Vaatelainaamo on eettinen, ekologinen ja yhteisöllinen - sekä ystävällinen eli idealtaan juuri sellainen palvelu, mitä tänä päivänä halutaan ja tarvitaan.

Vaatelainaamon hyödyntäminen vähentää turhia ostoksia, lisää juhlavaatteiden käyttömahdollisuuksia ja vastaa kattavalla tarjonnallaan myös nopeasti vaihtuvaan muotiin. Vaatelainaamosta löytyy vimpanpäälle-kuteet niin arkeen kuin juhlaan.

Miten Vaatelainaamo toimii? 

- Jäsenperiaatteella. Kun maksaa puolivuotismaksun, voi lainata vaatteita aina kahden viikon välein. 

Pääseekö jäseneksi kuka vain, kaiken kokoiset naiset ja miehet? Löydänkö varmasti 38-40-kokoisena teiltä jotakin? 

- Tällä hetkellä tuotteita on vain naisille ja kohderyhmämme ehkä hieman rajattu, koska olemme valinneet lainaamovaatteet puhtaasti omien mieltymystemme mukaan. Meiltä löytyy siis pääosin nuorekasta, trendikästä ja uutta suunnittelua.

- Meiltä löytyy kuitenkin eri tyylejä ja saamme suunnittelijoilta usein mallikappaleita, joiden koko on yleensä 36-38. Myös vintagepuolelta voi löytää ihan kaiken kokoisia vaatteita. Esimerkiksi 38-40-kokoisia vaatteita on runsaasti. 

Kenelle suosittelet Vaatelainaamoa? 

- Suosittelen Vaatelainaamoa ihmiselle, joka tykkää pukeutua ja haluaa omistamisen sijaan kuluttaa muotia ekologisesti.
- Suosittelen Vaatelainaamoa ihmiselle, joka tykkää pukeutua ja haluaa omistamisen sijaan kuluttaa muotia ekologisesti. Myös niille, joilla on paljon edustusmenoja, on Vaatelainaamosta varmasti hyötyä. 

Mitä huippujuttuja Vaatelainaamossa on? 

- Vaatelainaamo on täynnä huippuja! Kaikki nuorten suomalaisten suunnittelijoiden tuotteet ovat ihan huippuja. 

Antavatko suunnittelijat mielellään tuotteitaan Vaatelainaamoon? 

- Kyllä, tosi mielellään. Olemme olleet jopa positiivisen yllättyneitä ja tietysti erittäin kiitollisia. Onhan se suunnittelijalle kiva, että vaatteet tulevat ahkeraan käyttöön. Suunnittelijalle itselleen on erittäin hyvää promoa, kun joku näyttää hyvältä tuolla liikkuessaan suunnittelijan vaate päällä, aidoissa tilanteissa.

Paljonko teillä on nyt jäseniä, paljonko valikoimaa?

- Tällä hetkellä noin 200 tuotetta ja noin 50 jäsentä.

Miten pääsee jäseneksi?

- Jäseneksi pääsee maksamalla 75 euroa puolelta vuodelta, opiskelijoille hinta on 50 euroa. Lisäksi otamme vastaan lahjoituksia, jotka korvaamme laina-ajalla (yhdellä lahjoituksella saa yhden kuukauden laina-aikaa).

Millainen tunnelma Vaatelainaamossa on? 

- Tunnelma on yleensä kaverillinen ja semmoinen, että pidetään hauskaa yhdessä. Vaatelainaamokäynti on myös tosi sosiaalinen tapahtuma.

Ehdittekö jeesaamaan asiakkaita stailauksessa? 

- Jonkin verran tulee autettua, mutta asiakkaat kyllä usein osaavat homman itse. 

Mikä on ollut erikoisin asiakkaan pukeutumistarve? 

- Vaikea kysymys. Miehille kysytään paljon, mutta se ei tietysti ole kovin erikoista. Erikoista toivetta odotellaan siis vielä, sen saa joku tulla esittämään.

- Meille saa antaa palautetta ja kehitysideoita sekä toivoa myös jonkun tietyn suunnittelijan tuotetta.  

Mitä Vaatelainaamo tekee seuraavaksi, mitä suunnitelmia teillä on? 

- Vaatelainaamon valikoima toivottavasti kasvaa ja tietysti myös jäsenmäärä. Toivomme jatkossa pitävämme ovet auki useammin - vähintään kerran viikossa.

- Toivomme, että mahdollisimman moni tajuaisi, että muotia voi kuluttaa myös näin - helposti, yhteisöllisesti ja ekologisesti. Se on coolia jos mikä!

Linkit:

Kommentit
 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!