Hyppää pääsisältöön

Mantereen mediasta päivää

Eli tarina siitä miltä tuntuu joutua rasismin kohteeksi. Kyllä kiukuttaa!

Teen Prisma Studio- ohjelmaa ja pyörittelimme ideaa sukellusaiheisesta ohjelmasta. Otin yhteyttä merivoimiin tarkoituksena päästä kuvaamaan raivaussukeltajia työssään. Armeijasta näytettiin jutulle vihreää valoa ja keskustelin aiheesta sukellustoiminnasta vastaavan henkilön kanssa. Hän innostui asiasta ja ehdotti, että tulisimme seuraavalla viikolla Ahvenanmaalle kuvaamaan, kun he sukeltavat räjähteitä ja torpedoja täynnä olevaan sukellusveneeseen. Siis sukellusvene, pommeja, torpedoja, hienoa vedenalaista kuvaa. Tulossa vuoden paras juttu, ehdottomasti.

Onnekkaasti saimme yhteyden ahvenanmaalaiseen sukeltavaan kuvaajaan, joka lupasi järjestää sukellusryhmän jännittävää vedenalaista tehtävää kuvaamaan. Soitin merivoimien yhteyshenkilölle, että kaikki olisi meidän puoleltamme onnistumassa. Hän lupasi hoitaa sukellusluvat kuvaajille sekä käytännön järjestelyt. Kuvaussihteerimme varasi minulle matkat ja majoituksen, samalla kun katselin täydellistä kuvaussäätä lupaavaa säätiedotusta. Kaikki vaikutti siis erinomaiselta loistavaa juttua varten. Kunnes merivoimista täysin yllättäen ilmoitettiin, että Ahvenanmaan poliisi ei anna kuvaajillemme sukelluslupaa. Suorastaan shokissa sulattelin uutista, kun kerran puolustusvoimat oli hankkimassa sukellukselle lupaa, niin kuvittelin sen menevän helposti läpi.

Järkyttävän ilmoituksen jälkeen sain puhelinsoiton Ahvenanmaan poliisista, jossa minulle perusteltiin sukelluslupien eväämistä. Kuuntelin ensin selitystä ruotsin kielellä, mutta jossain vaiheessa vaihdoimme kielen suomeksi. Syy oli molemmilla kielillä yhtä mahdoton käsittää. Emme saaneet mennä alueelle sukeltamaan, koska alueella on sukelluskielto, koska merivoimat sukeltavat siellä. Siis hetkinen, juurihan siksi olemme merivoimien kutsumana menossa sinne sukeltamaan. Tämä seikka ei kuitenkaan vaikuttanut asiaan lainkaan. Vaikka merivoimat haluaisivat meidät sinne kuvaamaan heidän sukeltamistaan, on Ahvenanmaan poliisilla silti oikeus kieltää meitä häiritsemästä merivoimien sukellustoimintaa. Samalla kun sulattelin hieman kummallista selitystä aloin saamaan pikkuhiljaa selvää mistä oikeastaan olikin kysymys. ”Niin ei siellä nyt mikään mantereen media sukella”, minulle sanottiin puhelimessa. Siis mikä mantereen media, yritin miettiä kuumeisesti? Lopulta ymmärsin, että minähän sitä mantereen mediaa olen ja ilmeisesti kovin epätoivottua sellaista. Puhelun lopuksi poliisi vielä toivotteli minulle, että "eiköhän sieltä mantereen puolelta löydy jotain kuvattavaa". Valitettavasti juuri tässä kyseisessä sukeltamista käsittelevässä jutussa ei löydy ei.

Tältä siis tuntuu tulla hyljeksityksi etnisen taustan, väärän äidinkielen ja identiteetin takia. Ei tunnu hyvälle ei, itse asiassa kiukuttaa ihan järjettömästi.

Pahoitellen peruutin ahvenanmaalaisten kuvaajien työkeikkaa ja sain samalla yhden selityksen tapahtumalle. ”Tämä paikka on uusi neuvostoliitto, valtaan päässeet ihmiset tykkäävät myös sitä käyttää, usein perusteettomasti.” Joten mitä sanotte, kun Suomi jo itsenäistyi neuvostovallan ikeestä kaksi vuosikymmentä sitten, olisikohan nyt aika itsenäistyä tästä sisäänpäin kääntyneestä saaresta, jonne me manterelaiset emme ole edes tervetulleita? Kannatan.

ps. Onneksi kuvaajat sai vielä peruttua, mutta menolentoa Ahvenanmaalle ei. Täällä toimituksessa olisi siis lippu myynnissä, jos joku sinne tohtii lähteä (HUOM. vain meno). Olisiko MOT esimerkiksi kiinnostunut?

pps. Jos Prisma Studiossa näette sukelluksesta kertovan jutun, jossa puljataan uimahallin ulkoaltaassa, tässä syy.
 

Kommentit