Foursquare on satelliittipaikannukseen perustuva mobiilisovellus, jota voi käyttää yleisimmillä älypuhelimilla. Sovelluksen avulla käyttäjät voivat kirjata sijaintinsa eri paikkoihin ja tällä tavoin kerätä pisteitä ja tarjouksia toiminnastaan.
Foursquare -palvelun idea on simppeli. Satelliitti paikantaa verkossa olevan älypuhelimen sijainnin, jonka perusteella sovellus suosittelee lähistöllä sijaitsevia paikkoja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi museot, nähtävyydet, ravintolat, liikkeet tai vaikka jopa bussipysäkit.
Paikkasuositusten lisäksi Foursquaren aktiivinen käyttäjä saa usein erityiskohtelua ja tarjouksia palveluun rekisteröityneiltä yrityksiltä. Esimerkiksi Helsingin keskustassa tarjonta on monenkirjavaa: kirjautujille luvataan muun muassa alennuksia, kylkiäisiä ja muita tarjouksia.
Tähän sisältyy myös Foursquaren jippo. Jotta yritysten tarjouksista voi nauttia, pitää kännykällä ensin kirjata sijaintinsa muiden palvelua käyttävien nähtäväksi. Yritykset saavatkin Foursquaren käyttäjiltä vastineeksi ilmaista näkyvyyttä.
- Nämä palvelut ovat bisnestä ja tässä palvelussa kuluttajat antavat tarjousten vastineeksi sen, että he ylipäänsä tulevat paikalle ja kertovat siitä sosiaalisessa mediassa kavereilleen, toteaa mainostoimisto TBWA:n suunnittelujohtaja Sami Salmenkivi.
Käytännössä Foursquaren käyttäjät siis markkinoivat jokaista kirjautumispaikkaa omalla nimellään. Palvelu ei kuitenkaan ole pelkkää mainostamista. Foursquaressa sana on vapaa, joten palvelun noin 10 miljoonaa globaalia käyttäjää voivat joko suositella tai lytätä paikat, joissa ovat käyneet.
- Minun mielestäni tämä on win-win –tilanne sekä kuluttajille että yrityksille. Me saamme hyödyllisen palvelun, josta me pystymme näkemään missä kaverit ovat ja saamaan heiltä erilaisia vinkkejä, mihin kannattaa mennä. Tämän lisäksi saamme tarjouksia ja välillä ilmaisia tuotteita ja siinä sivussa sitten kuljetaan kaupallisissa paikoissa, Salmenkivi pohtii.
Suomessa Foursquare on vielä lähtökuopissa, eikä massiivisia tarjouksia palvelun käyttäjille ole vielä tarjolla. Sami Salmenkivi odottaakin, milloin joku kotimainen yritys käynnistää ensimmäisen merkittävän kampanjan palvelussa, jonka myötä sovellus saisi lisää tuulta siipiensä alle. Tavan tallaajan kannalta palvelu odottaakin vielä suuria käyttäjämassoja, jolloin tarjoukset todennäköisesti paranevat.
Panu Vatanen, Kuningaskuluttaja, YLE Asia