Hyppää pääsisältöön

Teksti-tv pysyy ajan hermolla, välittämättä ajan hampaasta

Teksti-tv oli aikansa sähköisen tiedonvälityksen uudistaja. Monipuolinen palvelu on pystynyt säilyttämään suosionsa myös Internetin ja digitelevisioiden aikana.

7.10.1981: teksti-tv:n päivän ykkösuutinen oli ilmoitus uuden tietokanavan avaamisesta. Teksti-tv rantautui Suomeen Englannista, jossa BBC oli aloittanut oman palvelunsa viisi vuotta aikaisemmin. Palvelua luokiteltiin aluksi sähköiseksi sanoma- ja aikakauslehdeksi, josta oli etua erityisesti kuulovammaisille katsojille. Kuulovammaisia myös tuettiin palvelun käyttöönottamiseksi ja valtio kustansi heille erityisen lisälaitteen, jonka avulla palvelu ensivuosinaan tuotiin televisioihin.'

Ylen Hetkinen-ohjelma opasti jo toisena lähetyspäivänä katsojia palvelun käyttöön. Teksti-tv aloitti toimintansa 80-sivuisena uutissisällön esittäjänä, mutta välineen mahdollisuudet kartoitettiin nopeasti. Sivusto laajeni ja tarjosi käyttäjilleen myös ajankohtaisaiheiden ja uutisten täydennysmateriaalia. Teksti-tv:tä voidaankin pitää Internetin eräänlaisena edeltäjänä. Palvelu tavoitti jo ensimmäisenä vuonna yli 100 000 ihmistä.

Uusi väline herätti myös arveluita. Pelättiin, että jo tuolloin kotien keskipisteeksi noussut televisio veisi entistä suuremman osan kansalaisten ajankäytöstä. Toisaalta, palvelun joustavuus tiedonvälityksessä pystyttiin myös valjastamaan apuvälineeksi todellista syrjäytymistä vastaan. Vuonna 1983 Ajankohtainen kakkonen suositteli teksti-tv:tä erityisesti työttömille. Palveluun tuotiin avoimien työpaikkojen ilmoituksia ja vaikka sopivaa työpaikka ei aina löytynyt, tarjosi teksti-tv kuitenkin mukavaa näpertelyä ja ajanvietettä työttömien arkeen.

1990-luvulla kotitietokoneet ja Internet yleistyivät, mutta myös teksti-tv:n suosio kasvoi. 2000-luvun alussa siirryttiin digiaikaan ja teksti-tv:n perinteistä mallia oltiin lakkauttamassa. Tarkoitus oli korvata alkuperäisversio niin sanotulla ”super-teksti-tv:llä”. Uudistus ei kuitenkaan saavuttanut suosiota hankalan käytettävyytensä takia. Lisäksi digilaitteissa oli paljon yhteensopivuusongelmia, eivätkä ne soveltuneet vuorovaikutteiseen viestintään kuten alun perin oli suunniteltu. Laitteiden erilaisuudet ja korkea hintataso supistivat kohdeyleisön niin pieneksi, että teksti-tv päätettiin säilyttää alkuperäisessä muodossaan.

2010-luvulla Ylen palvelu tarjoaa noin 1600 uutis-, ajankohtais-, ilmoitus- ja viihdesivua sekä tekstityspalveluita. Palvelua käyttää päivittäin iki miljoona ihmistä.

Tietolaatikko

Yksi televisiokanava voi lähettää 800 sivua, joiden sivunumerot ovat välillä 100-899. Minkään sivun numero ei ala 0:lla tai 9:llä. Sivut voivat sisältää alasivuja.
Yleisradio aloitti teksti-tv-lähetykset 7.10.1981.
Ympärivuorokautiset lähetykset aloitettiin vuonna 1991.
Lokakuusta 1996 ovat YLE Teksti-TV:n sivut löytyneet myös internetistä.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto