Hyppää pääsisältöön

Bonon mainos joutui sensuurin kohteeksi

U2-laulajan hyväntekeväisyysorganisaation tekemä mainos hyllytettiin Briteissä.

Bono, U2 // Kuva: Tomi Mikola/ YLE

Mainoksen tarkoitus oli tukea nälänhädästä ja köyhyydestä kärsivää Afrikkaa. Sitä ei kuitenkaan tulla näyttämään televisiossa, sillä se saattaa rikkoa poliittisen mainonnan lakeja. Säädettyjen lakien tarkoitus on varmistaa, ettei poliittisiin tarkoituksiin tehtyjä mainoksia näytetä.

Video joutui mainoksia sensuroivan Clearcastin kynsiin, sillä mainoksen tehtäväksi on mainittu muun muassa olevan poliittisten päättäjien painostaminen ja se on nimenomaan suunnattu poliitikoille. Tämä on vastoin lakia.

Minuutin mittaisella The F Word: Famine is the Real Obscenity -videolla esiintyy Bonon lisäksi näyttelijä George Clooney, Colin Farrel ja Sinkkuelämää-tähti Kristin Davis.

ONE-hyväntekeväisyysorganisaation edustaja Adrian Lovett kiistää organisaation olevan poliittinen puolue.

- Ymmärrämme, että tarkoitus on pitää poliittinen propaganda poissa televisiosta. Meidän mainoksemme korostaa kuitenkin 750 000 ihmisen epätoivoa Afrikassa, jotka saattavat kuolla vuoden loppuun mennessä.

Hän pitää tärkeänä, että asiaa ei unohdeta, sillä tapaukseen pitää puuttua mahdollisimman nopeasti.

Clearcast on painottanutt, että jos jokin kanava näyttää lainvastaisen mainoksen, sitä odottaa sakko tai se saattaa jopa menettää toimilupansa.

Lähteet: http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-15215682