Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan perillinen Aulikki Slioor-Knight

Nykytermiä käyttäen sanotaan, että Tabe Slioorin (1926-2006) koko elämä oli mediataidetta. Mitä mieltä tästä on hänen tyttärensä, Aulikki Slioor-Knight? Mirja Pyykön Kansakunnan perilliset -ohjelmassa tytär kertoo, millaisen äidin hän on löytänyt myytin takaa.

Aulikki syntyi Taben ensimmäisestä avioliitosta vuonna 1945. Vaikka Tabe liiton hajottua vietti alati vilkastuvaa seurapiirielämää, ei Aulikki muista milloinkaan olleensa äitinsä "tiellä".

Vuodesta 1953 alkaen osan heidän arjestaan jakoi naimisissa oleva kaupunginjohtaja Erik von Frenckell. Julkinen rakkaussuhde kesti 13 vuotta. Heidän matkustellessaan Aulikki vietti aikaa mm. nunnaluostarissa.

Suhteen päättyessä pettynyt Tabe myi tarinansa miestenlehdelle. Porvarillisen julkisuuden aikakautena nämä tarinat ahmittiin muodollisesti järkyttyneinä.

Äidin ja tyttären välit olivat läheiset. Aikuistuttuaan Aulikki muutti Yhdysvaltoihin, mihin myös Tabe seurasi häntä 1960-luvun puolivälissä. USA:ssa Tabe työskenteli toimittajana ja valokuvaajana ja loi kontakteja aina Kennedyjä myöten.

1980-luvulla Tabe palasi Suomeen ja vetäytyi julkisuudesta. Vuonna 1997 hän julkaisi omaelämäkertansa, antoi haastatteluja, mutta vetäytyi sitten jälleen julkisuudesta.

Vuonna 2004 iltapäivälehden pyytäessä haastattelua "kaikkien aikojen tunnetuimmalta salarakkaalta" hän vastasi: "Voi, voi toimittaja, kun minun kaikki rakkaani ovat olleet julkisia. Pystypäin olen kulkenut heidän rinnallaan ja he minun. Suurien kristallikruunujen alla tanssittiin, ei salassa."

Tabe Slioor kuoli pian tyttärensä haastattelun jälkeen, 25. huhtikuuta 2006.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit