Hyppää pääsisältöön

Ville Virtanen: Menkää mielenhäiriöön

Ville Virtasen kirja Menkää mielenhäiriöön julkaistiin vuonna 2001. Kirja kertoo kovasti kirjailijaa itseään muistuttavan Vili Perhon tarinan lapsuuden oksennuskilpailuista teatterikoulun kautta psykoosin partaalle.

Mirja Pyykön haastattelussa Ville Virtanen puhuu kuuluisan isän (viihteen monitaituri Jukka Virtanen) lapsena kasvamisesta, Jouko Turkan opeista ja vaikutteista ja siitä, millaista oli kasvaa 70-luvulla Helsingin Munkkivuoressa.

Isän julkkisasemaa Virtanen ei lapsena varsinaisesti käsittänyt. Se oli hänelle pelkkä fakta muiden joukossa.

– Lapsi hyväksyy heti ympäristökseen sen, missä se elää ja kasvaa, eikä siinä näe mitään ihmeellistä, Virtanen selittää.

Vili Perho kulkee Virtasen kirjassa pitkän tien paperilennokkeja taittelevasta pikkupojasta hollantilaiselle hevostilalle ratsastusoppiin ja sieltä teatterikorkeakouluun kovasti Jouko Turkkaa muistuttavan Jorma Kassisen kovaan oppiin.

Teatterikoulusta kirjoittaminen oli Virtaselle itsestäänselvyys.

– Se, mitä silloin tapahtui, on ollut niin iso möykky, että se on ollut pakko kirjoittaa pois ennen kuin pääsee kiinni johonkin täysin fiktiiviseen aiheeseen.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Keskustele