Hyppää pääsisältöön

Ville Virtanen: Menkää mielenhäiriöön

Ville Virtasen kirja Menkää mielenhäiriöön julkaistiin vuonna 2001. Kirja kertoo kovasti kirjailijaa itseään muistuttavan Vili Perhon tarinan lapsuuden oksennuskilpailuista teatterikoulun kautta psykoosin partaalle.

Tietolaatikko

Ville Virtanen: Menkää mielenhäiriöön. Tammi 2001

Mirja Pyykön haastattelussa Ville Virtanen puhuu kuuluisan isän (viihteen monitaituri Jukka Virtanen) lapsena kasvamisesta, Jouko Turkan opeista ja vaikutteista ja siitä, millaista oli kasvaa 70-luvulla Helsingin Munkkivuoressa.

Isän julkkisasemaa Virtanen ei lapsena varsinaisesti käsittänyt. Se oli hänelle pelkkä fakta muiden joukossa.

– Lapsi hyväksyy heti ympäristökseen sen, missä se elää ja kasvaa, eikä siinä näe mitään ihmeellistä, Virtanen selittää.

Vili Perho kulkee Virtasen kirjassa pitkän tien paperilennokkeja taittelevasta pikkupojasta hollantilaiselle hevostilalle ratsastusoppiin ja sieltä teatterikorkeakouluun kovasti Jouko Turkkaa muistuttavan Jorma Kassisen kovaan oppiin.

Teatterikoulusta kirjoittaminen oli Virtaselle itsestäänselvyys.

– Se, mitä silloin tapahtui, on ollut niin iso möykky, että se on ollut pakko kirjoittaa pois ennen kuin pääsee kiinni johonkin täysin fiktiiviseen aiheeseen.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto