Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sini vei voiton harja- ja rikkalapiotestissä

Kolmen kovan testiryhmä on vannoutuneita pölyn ja lian vihollisia. Testiryhmän jäsenet kaikki opiskelevat kotitalousopettajiksi. Heille rikkalapiot ja -harjat ovat tulleet entuudestaan jo jokseenkin tutuiksi.

- Käytän rikkalapiota kotona usein. Ihan tuollaisia päivittäisiä roskia tulee niillä kerättyä, Satu Taskinen (kuvassa oikealla) kertoo.

Myös Jasmin Latva-Koivistolla (kuvassa keskellä) rikkalapiosetille on päivittäin käyttöä. - Etupäässä keittiössä käytän rikkalapiota. Sillä saa näppärästi talteen jauhot ja muut roskat ilman, että imuria tarvitsee erikseen kaivaa siivouskomerosta, Jasmin Latva-Koivisto jatkaa.

Testiryhmän kolmannelle jäsenelle tuotteet eivät entuudestaan olleet juurikaan tuttuja. - Minulla ei ole ennen ollut tällaisia rikkalapioita kotona. Ja täytyy tunnustaa, etten hirveästi ole niitä käyttänytkään, joten innolla odotan mitä tuleman pitää, Essi Kulju (kuvassa vasemmalla) toteaa.

Rikkaharja ja -lapio testin tuotteet valittiin suurimpien ketjujen valikoimasta. Testin aikana kiinnitettiin huomiota ennen kaikkea tuotteiden kestävyyteen, harjoihin, käytännöllisyyteen ja muotoiluun. Testituotteet kuvassa vasemmalta oikealle: Clas Ohlsonin Smart, Sini, Rainbow ja Ikean Lödder.

Tuotteissa eroa myös ulkonäön suhteen

Kolmen kovan testiryhmä kiinnitti huomioita myös ulkoisiin tekijöihin. - Minun mielestä muotoilu oli tärkein erottava tekijä, mutta sen rinnalla myös tuotteiden materiaalit. Osa tuotteista oli metallisia ja osa muovisia. Harjojen materiaalit olivat myös hyvin erilaisia, Essi Kulju toteaa.

Rainbow sai testiryhmältä tylyä palautetta.
- Tässä on selvästi suunnitteluvirheitä. Roskia meni helposti lapion alle. Ja hienovaraiset roskat eivät tarttuneet harjaan ollenkaan, Satu Taskinen kertoo. - Testissä huomasimme, ettei tuote vaikuttanut kestävältä. Lapio-osa oli jokseenkin hutera ja kovassa käytössä se voi hyvin hajota kesken harjaamisen. Harjat olivat vuorostaan liian pehmeitä ja harjaosat menivät helposti lyttyyn, Satu Taskinen jatkaa.

Myös Smartin harjat kiinnittivät testiraadin huomioita. - Smartissa harjaosa törötti ja tuote näytti uutena jo käytetyltä. Uskon, että vuoden käytön jälkeen harjat näyttävät jo hyvin mielenkiintoiselta, Jasmin Latva-Koivisto kertoo. - Tuotteessa oli omaperäinen muotoilu, joka erottui kyllä muista tuotteista. Smart sopii kuitenkin vain harvojen käteen. Pohdittiin porukalla myös sitä, että tuotteen harjanpuhdistin levittää enemmän pölyä kuin kerää sitä, Essi Kulju jatkaa.

Lödderissä koko kiinnitti testiraadin huomion

Ikean Lödderissä harja ja harjan koko kiinnitti huomiota. - Tuotteesta oli hankalaa saada otetta. Ja pienessä tilassa Lödderiä oli hankala käyttää. Lisäksi testissä huomattiin, että puolet roskista meni ohi, koska lapio-osa oli liian pieni verrattuna harjaan. Harja on vuorostaan yksinkertaisesti liian iso verrattuna lapioon. Tämä sopisi paremmin esimerkiksi terassiharjaksi, Essi Kulju kertoo.

Siniä testattiin ulkotiloissa, mutta harjat tuntuivat toimivan tuollakin hyvin. - Sini toimi yllättävän hyvin ulkonakin. Tuote pyyhki kivasti raoistakin. Ja vaikka laatat olivat kosteita, niin kyllä lika saatiin niistä lopulta pois. Sinissä oli jämäkämmät harjakset kuin muissa tuotteissa, jolloin roskat saatiin paremmin lakaistua lapioon, Jasmin Latva-Koivisto ynnää.

Kolmen kovan testiryhmä kiinnitti Sinissä huomiota myös työskentelyasentoon, joka tuntui toimivalta. Tuotteen kanssa ei tarvinnut kyykistyä.

Rikkalapio ja –harja testissä voiton nappasi Sini muotoilun ja käytännöllisyyden vuoksi. Jumboksi vuorostaan jäi testin toiseksi halvin tuote Lödder ison koon ja materiaalin vuoksi.

- Huomasin testissä, että tärkeää on kiinnittää ostohetkellä huomiota harjan ja lapion materiaaliin, onko se valmistettu muovista vai onko siellä metalliosia. Ja totta kai tärkeää on löytää harjan kanssa myös oikeanlainen työasento. Olisi hyvä, jos jo kaupassa voisi testata, onko harja sopivan pituinen minulle, Jasmin Latva-Koivisto kertoo.

Rikkaharjat ja -lapiot

Tuote Pisteet Hinta
Sini 4,6 19,95 e
Smart (Clas Ohlson) 3,7 11,95 e
Rainbow 2,8 6,95 e
Lödder (Ikea) 2,3 9,90 e

Janne Tolonen, Kuningaskuluttaja, Yle Asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.