Hyppää pääsisältöön

Erätulilla: Talvikalastusta

Talvella voi kalastaa yhtä monipuolisesti kuin sulien vesien aikaan. Pilkkiminen, uistelu ja verkkojen kokeminen onnistuvat myös talvella. Erätulilla-ohjelma (2011) vie katsojan talvikalaan Suomenlahdelta aina Käsivarren Lappiin asti.

Talvikalastukseen pätevät samat periaatteet kuin muinakin vuodenaikoina: asianmukainen vaatetus sekä muu varustus takaavat sen, että hyytävässä tuulessa ja tuiskussa kalastus voi olla nautinnollista. Puhumattakaan siitä, että aurinko hellii luonnossa liikkujaa ja sää on muutoinkin tyyni. Suomalainen vesistö tarjoaa talvellakin hienot mahdollisuudet kalastaa ja saaliitkin voivat olla hyvin monipuoliset: siikaa, kuhaa, taimenta, haukea, lahnaa, ahventa, rautua, madetta. Kalansaalis taipuu keittiössäkin moneksi. Kalamiehet graavaavat, paistavat pienimmät kalat joskus jopa saalistuspaikalla, mutta suurimmat vonkaleet viedään kotikeittiöön.

Saaliin saaminen on monelle kalastamisen tärkeintä tavoite. Mutta toisaalta hiljaisuus ja rauhoittuminen ovat joillekin ensiarvoisia asioita, joita esimerkiksi pilkkiavannon äärellä kokee. Suomalaista meditointia, kuten pilkkimies toteaa.


Kalastuksen äärellä voi myös tehdä havaintoja ympäröivästä luonnosta tai vaihtaa ajatuksia kalakaverinsa kanssa. Kalastaminen voi siten olla myös sosiaalisesti virkistävää puuhaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto