Hyppää pääsisältöön

Eric-Olof Söderströmin Suomalainen Kamarikuoro mukana finaalissa

Kuoronjohtaja Eric-Olof Söderström

Euroradion perinteisen Let the Peoples sing -kuorokilpailun finaali järjestetään Manchesterissa sunnuntai-iltana 16. lokakuuta klo 21.25. Äänitekarsinnan perusteella finaaliin on kelpuutettu 10 kuoroa. Tähän kovatasoiseen joukkoon mahtui mukaan myös Eric-Olof Söderströmin johtama Suomalainen Kamarikuoro.

Let the Peoples Sing –kuorokilpailun finaali käydään Isossa-Britanniassa Manchesterissa, Salfordin mediakeskuksessa sunnuntai-iltana 16. lokakuuta. Euroradion perinteinen kuorokilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran 1961. Kilpailun isäntänä toimi pitkään brittiläinen TV- ja radioyhtiö BBC. Nykyisin tapahtuman järjestävät eurooppalaiset yleisradioyhtiöt kukin vuorollaan. Nyt 50-vuotisjuhlavuonna kilpailu palasi jälleen alkuperäisen isäntänsä BBC:n luokse.

Alun perin Let the Peoples Sing on ollut vuosittain järjestetty nauhakilpailu. Nykyisin se toteutetaan joka toinen vuosi. Semifinaali on edelleen äänitekilpailu, mutta finaalista on muodostunut korkeatasoinen konsertti, jossa esiintyy kymmenkunta tuomariston valitsemaa kuoroa. Eri sarjojen sekä arvostetun pääpalkinnon Silver Rose Bowlin voittajat julkistetaan suorassa lähetyksessä sunnuntai-iltana 16. lokakuuta.

Suomalaiset kuorot ovat menestyneet Let the Peoples Sing -kilpailussa hyvin. Useat kuoroistamme ovat voittaneet omia sarjojaan. Pääpalkinto on tullut maahamme kolme kertaa. Vuonna 1971 Silver Rose Bowlin voitti Tapiolan yhteiskoulun kuoro. Vuonna 1980 Candomino jakoi pääpalkinnon unkarilaisen Váci Vox Humanan kanssa. Viimeisin Silver Rose Bowlin voitto on vuodelta 1990, jolloin palkinnon jakoi Jubilate saksalaisen Konzertchor Darmstadtin kanssa.

Toimittaja Inari Nuutero ja Suomalaisen Kamarikuoron laulajia.Tällä kertaa Suomea edustaa Suomalainen Kamarikuoro. Kuoro perustettiin 1984 ja se toimi aktiivisesti 1990-luvun alkupuolelle asti, kunnes sen johtaja Eric-Olof Söderström siirtyi Suomen Kansallisoopperan kuoromestariksi. Söderströmin jäätyä pois Kansallisoopperasta 2008 hän käynnisti kuoron toiminnan uudestaan. Suomalainen Kamrikuoro koostuu kokeneista kuoro- ja yhtyelaulumusiikin harrastajista.

Katso videolta Eric-Olof Söderströmin tunnelmat lentokentältä juuri ennen lähtöä Manchesteriin.

Let the Peoples Sing -kilpailun finaaliin 2011 valitut kuorot

Aikuiskuorojen sarja
Consono -kamarikuoro, Saksa
Suomalainen Kamarikuoro (The Finnish Vocal Ensemble), Suomi
Kvindelige Studenters Sanförening, Norja
Ruotsalainen Kamarikuoro (Swedish Chamber Choir), Ruotsi

Lapsi- ja nuorisokuorojen sarja
Tallinnan musiikkilukion kuoro, Viro
Adolf Fredrikin tyttökuoro, Ruotsi
San Franciscon tyttökuoro, Yhdysvallat

Avoin sarja
Dragostin Folk, Bulgaria
Vocal Line, Tanska

YLE Radio 1 su 16.10. klo 21 Let the Peoples Sing -muistoissamme ja
klo 21.25 suora finaali Manchesterista.

Video Tiina-Maija Lehtonen

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.