Hyppää pääsisältöön

Pohjois-Korean loikkarit pakenevat nälänhätää

Ylen Kaukoidän-kirjeenvaihtajan, Kari Ahlbergin, harvinainen reportaasi kurkistaa Pohjois-Korean arkeen loikkarien haastatteluiden ja salakuvauksen avulla. 2010-luvulla vallalla on pysähtyneisyyden aika.

Reportaasi alkaa Pohjois-Korean rajalta kiinalaisesta Yanjin kaupungista, korealaisille pyhän Paektu-vuoren varjosta. Eteläkorealaiset pyhiinvaeltajat koukkaavat paikalle Kiinan puolelta, pohjoisen naapurivaltionsa pitäessä rajansa tiukasti suljettuina. Yanjin kaupungin arvellaan tarjoavan suojapaikan jopa kymmenille tuhansille pohjoiskorealaisille loikkareille. Karkulaisten matkan syynä ei kuitenkaan ole pyhä vuori vaan nälkä.

Pohjois-Korean tilanne on hälyttävä. Ruoka on loppumaisillaan ja jopa valtion budjetista leijonanosan ahmaiseva armeija näkee nälkää. Yksityistorien notkuvien pöytien antimet on varattu rikkaille. Pakkotilanteessa sotilaat ovat turvautuneet oman käden oikeuteen ja takavarikoineet ruokaa suoraan itselleen. Haastateltavat kansalaiset paljastavat suuren osan YK:n ruoka-avusta päätyvän välikäsien kautta Kiinaan eteenpäin myytäväksi, liikemiesten ja korruptoituneen valtionjohdon lihottaessa samalla omaa lompakkoaan

Maailman ruokaohjelman suhtautuminen syytöksiin on huolestuttavaa kuultavaa: WFP:n Claudia von Roehl ei suostu allekirjoittamaan väitteitä ruoka-avun päätymisestä parempiin suihin.

Pohjoiskorealaiset karkurit elävät alati jopa kuolemanpelossa. Kiina palauttaa loikkarit armotta kotimaahansa elintasopakolaisina. Käytännössä tämä tarkoittaa joko kuolemantuomiota, tai täydellistä ihmisarvon menettämistä.

Vierailu huipentuu rajajoelle, josta aukeaa tirkistelymahdollisuus Pohjois-Korean nykyisyyteen. Suljettuja tehtaita ja ränsistyneitä hotelleita — rajavartiopisteitä silti muutaman kilometrin välein. Kyseessä on pysähtyneisyyden valtakunta.

Teksti: Ville Matilainen

Tietolaatikko

Kari Ahlberg on toiminut vuodesta 2009 YLEn Kaukoidän-kirjeenvaihtajana
Pohjois-Korea, viralliselta nimeltään Korean demokraattinen tasavalta, on sosialistinen valtio jota johtaa kommunistipuolue
Pohjois-Korea tunnetaan lähes olemattomista ihmisoikeuksistaan
Pohjois-Korea on Aasian kaikkein köyhimpiä maita BKT-arvioiden mukaan. Asevoimat käsittää noin 1,21 miljoonaa henkilöä, ja puolustusbudjetti noin 60 prosenttia BKT:stä
Vuonna 1991 Pohjois-Korea hyväksyttiin YK:n jäseneksi ja Kim Il-sungin vanhin poika Kim Jong-il nimitettiin asevoimien ylipäälliköksi
Maailman ruokaohjelman (WFP) arvion mukaan Pohjois-Korean lapsista ainakin 40 % on pahasti aliravittuja ja kolmannes raskaana olevista naisista kärsii anemiasta

Kommentit