Hyppää pääsisältöön

Romanien paluu

Syrjivä vähemmistöpolitiikka ja kurjat elinolosuhteet ajavat romanit pois kotimaastaan. Euroopan parlamentin palkitsema Tero Koskisen tv-raportti kuvaa romanien elinolosuhteita Helsingissä.

Ohjelma herättää kysymyksen siitä, kenelle vastuu kuuluu. Vapaa liikkuvuus -verkostossa toimivan Katja Tuomisen mukaan aihetta pompotellaan eri poliittisten tahojen välillä niin paljon, ettei ratkaisuja saada aikaan.

– Jopa vessojen hankkiminen näille ihmisille on liian poliittinen kysymys ja sitä ei haluta tehdä, Tuominen kommentoi.

Leirielämä Helsingin kupeessa voittaa kuitenkin elämän kotimaassa. Amnesty Internationalin raportin mukaan Romaniassa romaneja on pakkohäädetty asuinkelvottomille alueille.

– Romaniassa asuisin jossain parakissa ilman sähköä, vettä tai wc:tä. Suomessa meillä on sähköä, vettä ja suihkut. Voimme kerätä pulloja tai myydä kukkia, jotta lapsemme saavat ruokaa, Romaniasta Suomeen muuttanut Printisor Buse kertoo.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Tietolaatikko

Tero Koskisen ohjelma Romanien paluu sai 19.10.2011 Euroopan parlamentin journalismipalkinnon tv-sarjassa. Palkinto myönnetään toimittajille, jotka ovat käsitelleet merkittäviä asioita Euroopan tasolla tai edistäneet parempaa ymmärrystä EU:n toimielimistä tai EU-politiikoista. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto