Hyppää pääsisältöön

Romanien paluu

Syrjivä vähemmistöpolitiikka ja kurjat elinolosuhteet ajavat romanit pois kotimaastaan. Euroopan parlamentin palkitsema Tero Koskisen tv-raportti kuvaa romanien elinolosuhteita Helsingissä.

Ohjelma herättää kysymyksen siitä, kenelle vastuu kuuluu. Vapaa liikkuvuus -verkostossa toimivan Katja Tuomisen mukaan aihetta pompotellaan eri poliittisten tahojen välillä niin paljon, ettei ratkaisuja saada aikaan.

– Jopa vessojen hankkiminen näille ihmisille on liian poliittinen kysymys ja sitä ei haluta tehdä, Tuominen kommentoi.

Leirielämä Helsingin kupeessa voittaa kuitenkin elämän kotimaassa. Amnesty Internationalin raportin mukaan Romaniassa romaneja on pakkohäädetty asuinkelvottomille alueille.

– Romaniassa asuisin jossain parakissa ilman sähköä, vettä tai wc:tä. Suomessa meillä on sähköä, vettä ja suihkut. Voimme kerätä pulloja tai myydä kukkia, jotta lapsemme saavat ruokaa, Romaniasta Suomeen muuttanut Printisor Buse kertoo.

Teksti: Elina Rimpiläinen

Tietolaatikko

Tero Koskisen ohjelma Romanien paluu sai 19.10.2011 Euroopan parlamentin journalismipalkinnon tv-sarjassa. Palkinto myönnetään toimittajille, jotka ovat käsitelleet merkittäviä asioita Euroopan tasolla tai edistäneet parempaa ymmärrystä EU:n toimielimistä tai EU-politiikoista. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto