Hyppää pääsisältöön

Gaddafia juhlittiin hurmiossa vallankaappauksen vuosipäivänä

Vuonna 2004 Libyan johtaja Muammar Gaddafi nautti vankkumatonta suosiota kotimaassaan ja välit ulkomaihin olivat vuosien paitsion jälkeen kunnossa. Hurmoksellisessa tilaisuudessa Sirtissä juhlitaan vallankumouksen 35-vuotispäivää.

Tietolaatikko

Vuonna 2004 Yhdysvallat poisti Libyan kauppasaarron ja Britannian silloinen pääministeri Tony Blair vieraili Libyassa avauksena uusille suhteille.

Öljy-yhtiö Shell ilmoitti Blairin vierailun aikana tehneensä satojen miljoonien puntien arvoisen sopimuksen maakaasuvarantojen etsimisestä Libyan rannikolla.

Eversti Gaddafi nousi Libyan johtoon syrjäyttämällä kuningas Idris I:n sotilasvallankaappauksessa vuonna 1969. Raportissa seurataan vallankaappauksen 35-vuotisjuhlallisuuksia, jotka järjestetään kongressikeskuksessa Libyan Sirtissä vuonna 2004. Paikalla on mm. vallankumouksen veteraaneja ja tunnelma on hurmoksellinen.

Gaddafi seuraa juhlallisuuksia omalta parveltaan. Vieraiden puheet ovat toinen toistaan ylistävämpiä, mutta aika näyttää silti käyvän pitkäksi sillä diktaattori ottaa välillä torkut. Juhlien lähestyessä loppuaan kapea parvi osoittautuu kohtalokkaaksi Gaddafin protokollaosaston päällikölle, joka humpsahtaa parven reunalta kumoon.

Osallistujien puheista ja kommenteista huokuu palvonta Gaddafia kohtaan. Vastakkainen ajattelu olisi ollutkin vaarallista, sillä Gaddafi pyrki estämään kaikenlaisen oppositioliikehdinnän maassaan. Poliittisten puolueiden perustaminen oli kielletty ja väärästä mielipiteestä saattoi seurata kuolemanrangaistus.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto