Hyppää pääsisältöön

Älä ota ongelmaa parisuhteesta

Älä ota ongelmaa parisuhteesta. Kuva: stock.xchng

Parisuhde tuo elämään iloa ja onnea, kun osapuolet osaavat hoitaa paitsi suhdetta, myös itseään.

Useat mainetta niittäneet elämänhallintakonsultit, mukaan lukien Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta -teoksen kirjoittanut John Gray, henkisen voimaantumisen puolestapuhuja Lisa Nichols ja Salaisuus-elämänhallintamenetelmän äiti Rhonda Byrne, peräänkuuluttavat oma-aloitteisuutta onnen löytämisessä ja ylläpitämisessä. 

Osapuolten itsekunnioitus ja kiitollisuus ovat keskeisiä tekijöitä hyvässä parisuhteessa.


Näinkin sen voisi ajatella - viisi pointtia parisuhteeseen


1. Osaatko rakastaa myös itseäsi?

Tasapainoiseen parisuhteeseen tarvitaan aina kaksi ihmistä. Ihminen, joka ei rakasta tai hyväksy itseään, ei voi rakastaa aidosti ketään muutakaan. Miehesi tai naisesi ei voi olla se, joka pitää itsetuntoasi kasassa – se olet sinä itse.

Kun rakastut itseesi - hyväksyt lanteesi (liian muhkeat tai kapeat), hiuksesi (liian suorat, kiharat tai ohuet), jalkasi (liian pienet, isot tai lyhyet), kasvosi (liian kapeat, epäsovinnaiset tai pyöreät), koko ulkonäkösi, luonteenpiirteesi, tapasi olla ja elää - annat samalla myös muille luvan rakastaa sinua.

 Kuinka voit odottaa kenenkään nauttivan seurastasi, jos et nauti siitä itse? Opettele rakastamaan muiden lisäksi myös itseäsi ja keskity niihin ominaisuuksiin, jossa itsessäsi pidät.


2. Hyvien puolten tuuletusta

Kaikissa ihmisissä on huonoja puolia. Joka päivää löytyy varmasti jotakin valittamista toisen käytöksestä tai tavoista. Onko pakko jättää tiskit pöydälle? Miksi sä neuvot koko ajan? Etkö sä koskaan voi kuunnella ensimmäisellä kerralla? Miksi et voi laittaa tavaroita oikeille paikoilleen?

Hyvät asiat ovat kuitenkin ne, jotka pitävät pariskunnat yhdessä. Jos hyviä, rakastettavia ja arvostettavia puolia on enemmän kuin huonoja, miksi et keskittyisi niihin hyviin? Ajattele niitä asioita, joista pidät hänessä. Kun myönnät hänen hyvät puolensa, pienet ärsyttävät piirteet saattavat tuntua yhtäkkiä kovin pieniltä.

Keskityin myönteisiin asioihin ja kieltäydyin hänen yllätyksekseen ottamasta turhia ongelmia esimerkiksi ex-suhteista tai sovituista menoista.
Liian usein parisuhteet ajautuvat pattitilanteeseen, jossa suhteen tilasta neuvotellaan päivittäin. Uusien oppien myötä päätin, etten ryhdy siihen enää. Kun keväällä tapasin mukavan miehen, ajatuksissani oli jokin  eri tavalla: Keskityin myönteisiin asioihin ja kieltäydyin hänen yllätyksekseen ottamasta turhia ongelmia esimerkiksi ex-suhteista tai sovituista menoista. Luotin siihen, että hän hoitaa asiat parhain päin ilman, että käytän aikaani murehtimiseen tai sekaannun asioihin. Mies arvosti tätä suuresti.

Hyviin asioihin keskittyminen ei tietenkään tarkoita sitä, että pitäisi sulkea silmät kaikilta epäkohdilta ja kuvitella elävänsä satumaassa. Ei, se tarkoittaa toisen hyvien puolien arvostamista ja valituksen sijaan keskittymistä niihin juttuihin, joita on mukava tehdä yhdessä. Parisuhteessa täytyy myös ymmärtää molempia osapuolia. Joskus se voi tarkoittaa myös sitä, että kestää epävarmuutta, luottaa toiseen eikä ryhdy turhaan mustasukkaiseksi tai omistushaluiseksi.

 Saadaksesi ihmissuhteen toimimaan, keskity siihen, mitä toisessa arvostat. Miksi olet valinnut juuri hänet kumppaniksesi? Mitä hänessä rakastat? Kun keskityt kumppanisi hyviin puoliin ja näytät arvostavasi niitä, saat niitä lisää.


3. Minä olen rakastettusi, en rättisi

Huippujen ja hyvien hetkien lisäksi jokaiseen ihmissuhteeseen kuuluvat myös vastoinkäymiset ja pienet harmit. Mutta jos koet, että sinua on kohdeltu väärin, ei mykkäkoulu, vihjailu tai kostaminen auta.

Normaalisti, jos mies on tehnyt jotakin, mikä on minusta tuntunut ikävältä tai loukkaavalta, olen alkanut käyttäytyä välinpitämättömästi tai näyttänyt mieltäni muuten sanomatta suoraan, mistä on kyse. Vihjeet eivät ole koskaan menneet perille. Syvemmät keskustelut eivät ole päättyneet sen paremmin – mies on kokenut ne kohtuuttomana syyttelynä ja niiden jälkeen aikaisempaa virettä on ollut hankala palauttaa.

Tein myös selväksi, että jos hän jatkossa aiheuttaa minulle tahallisesti käytöksellään turhaa päänvaivaa tai suruja, poistun hänen elämästään.
Nyt, kun tilanne sattui kohdalle tämän uuden miehen kanssa, kerroin hänelle rauhallisesti ja yhtään kiertelemättä, mistä on kyse ja miksi minua harmittaa. Käskin häntä miettimään, minkälaisen suhteen hän haluaa minuun luoda, ja ilmoittamaan minulle sitten, kun hän on saanut pohdintansa päätökseen. En painostanut enkä vaatinut mitään. Tein myös selväksi, että jos hän jatkossa aiheuttaa minulle tahallisesti käytöksellään turhaa päänvaivaa tai suruja, poistun hänen elämästään. Juoksiko hän karkuun? Ei, hänen mielestään asenteeni oli ennenkokematon, ja yhtäkkiä minusta tuli täysin vastustamaton hänen silmissään.

Terve omanarvontunto on lähtökohta tasapainoiselle suhteelle. Kaikkea ei tarvitse sietää. Entä kohteletko itse itseäsi niin kuin toivoisit muiden sinua kohtelevan? Monesti ihminen on itselleen pahin kaltoinkohtelija. Ala kunnioittaa ja kohdella myös itseäsi hyvin, niin muutkin tekevät niin.

Ajattelua kannattaa laajentaa myös ystävyyssuhteisiin. Jos sinä olet aina se, joka joustaa ja juoksee toisen tarpeiden, halujen ja aikataulujen mukaan, ystäväsi ei ehkä arvosta sinua kovin paljon. Poikkeustilanteita lukuun ottamatta ystävyyden kuuluu olla neuvottelua ja joustamista, vastavuoroista antamista ja jakamista. Ystävän ja rakastetun asema ansaitaan.

Tervettä omanarvontuntoa ei silti pidä sekoittaa egoistiseen vastapalvelusten vaatimiseen. Pyyteettömät teot ja välittäminen kuuluvat rakkauteen oli kysymys sitten parisuhteesta tai ystävyydestä. Mutta vaikka itse annat, et voi vaatia toiselta samaa. Rakkautta voi vain saada. 

 Kun et anna kohdella itseäsi kuin rättiä, olet arvokas myös kumppanisi silmissä. Huonoa kohtelua ei pidä sietää kuin poikkeustilanteissa. Ja jos tilanne ei puhumalla parane, voit aina äänestää jaloillasi.


4. Onni on oma asiasi

Monet meistä on opetettu asettamaan itsemme aina viimeisiksi. Mutta jatkuva uhrautuminen toisten puolesta ei tee kenestäkään hyvää ihmistä. Päinvastoin, jos koet aina jääväsi itse ilman, se tekee sinut lopulta katkeraksi.

Onnesta on jokaisella vastuu itsellään. Vaikka antaisit muille mahdollisuuden tehdä sinut onnelliseksi, he eivät välttämättä niin tee. Et saanutkaan ansaitsemaasi huomiota, kumppanisi ei halunnutkaan viettää päivää kuten olit suunnitellut, puolisosi unohti jälleen suunnitella yllätyksen hääpäiväksenne, seurustelukumppanillasi oli taas pää kipeänä... Et voi jättää omaa onneasi muiden käsiin, sillä ilo tulee sisältäsi. Muilla ihmisillä ei ole valtaa tehdä sinua onnelliseksi – he voivat vain jakaa ilosi.

Ellet täytä omia tarpeitasi, sinulla ei ole annettavaa myöskään muille. Tee itse itsesi onnelliseksi. Hyvä olo tarttuu ja säteilee lähimmäistesi elämään.


5. Kiitos sinusta ja minusta

Kiitollisuus ja rakkaus ovat voimakkaita tunteita. Ne vetävät iloa ja hyvää oloa luokseen, sillä on mahdotonta tuntea hyviä tunteita ja samaan aikaan ajatella kielteisiä ajatuksia.

Kielteiset tunteet estävät sinulta onnen. Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla on nyt.

Kiitä kumppanistasi, kiitä lapsistasi, läheisistäsi ja itsestäsi. Kiitä heistä ja jälleen uudesta aamusta elämässäsi heti ensimmäiseksi herättyäsi ja katso, mitä tapahtuu.


Minulla ainakin on tänään hyvä päivä luvassa.


Linkit:

Linda Lappalainen

Kommentit