Hyppää pääsisältöön

Fingerporista näytelmä - musiikki kieroa ja vinksahtanutta

Sarjakuvataiteilija Pertti Jarla käsikirjoittaa Fingerporista näytelmää, joka esitetään Espoon kaupunginteatterissa ensi syksynä.

Reino Nordin. // Kuva: Ville Eerikkilä

 Yhdeksi näyttelijäksi on kiinnitetty Reino & the Rhinos -yhtyeen Reino Nordin, jolta myös odotetaan musiikillista panosta muun muassa pyöreäpäisen miehen seikkailuihin. Hän on riemuissaan Fingerporiin säveltämisestä.

- Se tavallaan antaa mielettömän vapauden. Se voi olla aika laidasta laitaan, kun ajattelee minkälaisia sketsejä on tarjolla. Jos on jotain äärimmäisen härskiä lavalla, niin esimerkiksi klassinen musiikki sopii hyvin. Kyllä sellaista aika kieroa biittiä siihen ajattelin duunata ja vinksahtanutta soundia, hän nauraa.

Nordin aikoo käyttää myös soittimia, joita ei tavallisesti mielletä soittimiksi. Inspiraation lähteenä hän käyttää läjittäin sarjakuvan strippejä. Rummun ja basson ystävänä hänellä on mielessä jotain svengaavaa ja hyvin kieroutunutta. Pop-musiikkiinkin voidaan tehdä poikkeama, sitten, kun näytelmän kohtaukset ovat selvillä.

- Jos meillä on Hitler lavalla, kyllä siihen vois jonkun discoteknon tehdä taustalle ihan hyvin. Jos popralli sopii johonkin paikkaan, niin tehdään sellainen.

Hän on myös herkutellut mielessään jo sillä, miten Jarlan huumoritekstit toimivat biisisanoituksina.

Pertti Jarla luonnehtii näytelmää iltamatyyppiseksi sillisalaatiksi. Musiikkipuolen hän jättää suosiolla sen alan ammattilaisen mietittäväksi.

- Eiköhän sinne tuu sitten kaikenlaista. En tiedä, mitä ohjaaja on ajatellut, mutta on hyvä, että kaikki vaihtoehdot on avoimina ja on tuollainen tyyppi, joka on taitava musiikintekijä ja osaa soittaa.

Sarjakuvan luoja on jo löytänyt jotain vanhoja tekstejä, jotka saattaisivat sopia näytelmän biiseihin.

- Mä oon tonkinut esiin pari vanhaa humoristiseksi aiottua biisin sanoitusta tätä projektia varten, mutta pitää vielä löytää muutakin. Näitä, mitkä on olleet mielessä, niin ne on ehkä parodioita jostain tyyleistä, että sekin sanelee vähän sitä, minkälaista se sävellyspuoli on.

Piirtäessään Fingerporeja hän kuuntelee vanhaa musiikkia.

- Kuuntelen taustalla 60-70-luvun vaihteen suomi-iskelmää ja -poppia. Se on meikäläiselle se. Mutta kyllä mä jättäisin ammattilaisen harkittavaksi, että mikä sitten on lavalla sopivinta.

Lähteet: YleX