Hyppää pääsisältöön

Kengästä sopiva edullisesti tuunaamalla

Liukuestematto muotoutuu kengän apuriksi. Kuvat: Jenny Huttunen

Jalka turpoaa ja muuttaa kokoaan ja muotoaan elämän aikana. Vanha rakas kenkäpari saattaa tuntua yllättäen liian pieneltä. On myös mahdollista, ettei kaupassa ole kokoa numerojen 37 ja 38 välissä.

Jotta kenkäunelmasta voisi tehdä totta, on oltava luova.

Kenkiin myydään pehmusteita ja täytepaloja. Pehmusteita käytetään päkiän alla, täytepala laitetaan kantapään taakse, akillesjänteen alueelle. Sopivalla täytepalalla tai -lapulla kengästä voi saada täydellisesti sopivan.

Liukuestematto, jota käytetään esimerkiksi autoissa kojelaudalla pitämässä tavaroita paikoillaan, sopii hyvin täytepalaksi kenkään. Innovatiivista materiaalin käyttöä!

Parhaiten tehtävään sopii reikäinen, ns. ruutukuvioinen liukuestematto. Riippuen siitä miten paksua liukuestematto on, käytä tarvittava määrä kerroksia. Pieneen kengän lonksamiseen voi tehota ja yksi kerros.

Tee näin: 

 1. Leikkaa sopivan kokoinen pala liukuestematosta. Jos sinulla on vanha täytepala, ota siitä mallia. Voit myös hahmottaa mittanauhan ja paperinpalan avulla, minkä kokoinen pala auttaisi tekemään kengästäsi sopivan.
 2. Mitä isompi aukko kengässä on täytettävä, sitä useamman kerroksen mattoa tarvitset. Leikkaa siis esimerkiksi kaksi palaa, ja kiinnitä ne toisiinsa kaksipuolisen teipin avulla. Yksikin kerros mattoa voi kuitenkin riittää.
 3. Käytä kaksipuolista teippiä myös lapun kiinnittämiseksi kenkään.

Samasta liukuestematosta saa monia muitakin apuja niskuroiviin kenkiin. Samalla tekniikalla voit leikata päkiän alle pehmusteen ja kiinnittää sen yhtälailla kaksipuolisella teipillä. Mikäli pehmustetta tarvitsee paljon, kerroksia voi lisätä.

Jos kengät ovat liukkaat tai niistä puuttuu täysin kuviointi pohjasta, voi pienen palan liukuestemattoa teipata myös kengänpohjaan. Tästä teippauksesta on eniten hyötyä etenkin jos kengillä joutuu taiteilemaan ennestään liukkaalla lattialla. Asfaltin kanssa kengänpohjaan teipattu liukueste jää toiseksi.

Kuvat: Jenny Huttunen

Linkit:

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!