Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Liika on liikaa sähköhammasharjassakin

Monet hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjaa, jolla hampaat saa nopeammin puhtaaksi kuin perinteisillä harjoilla. Sähköharjojen hintahaitari on kuitenkin leveä, joten Kuningaskuluttaja selvitti, kannattaako maksaa lisäominaisuuksista.

Testiin valittiin saman valmistajan, markkinajohtaja Oral-B:n, kolme erilaista mallia: perusharja Vitality Precision Clean (35€) , Professional Care 2000 (99€), jossa on kaksi puhdistusasetusta, sekä edistynein malli Triumph 5000 (179€), jossa on peräti viisi eri toimintoa. Verrokkina oli Omronin Sonic style B456 (69€), jossa on kolme puhdistustilaa. Arviointiperusteina olivat puhdistustulos, harjan ominaisuudet ja käyttömukavuus.

Metropolian ammattikorkeakoulun hammasteknikko-opiskelijat Heli Voutilainen, Saara Kaltiainen ja Nelli Vuoristo testasivat tuotteita viikon verran kotonaan.

Perusmalli ajoi asiansa

Kaikissa harjoissa oli harjausajastus: Oral B:n malleissa kahden minuutin jälkeen harjat ilmoittavat ajan täyttymisestä. Omronissa virta katkeaa automaattisesti kolmen minuutin jälkeen. Kolmen kympin perusmallissa, Vitality Precision Cleanissä, ei ollut muita hienouksia. Harjaaminen toimi nappia painamalla, eikä erilaisia "ohjelmia" ollut.

Heli Voutilainen ja Saara Kaltiainen

- Hinta-laatusuhde oli varmasti näistä paras, ajaa ihan hyvin asiansa, Saara Kaltiainen totesi.

Yksi selkeä puute harjasta kuitenkin löytyi. Testaajat kaipasivat harjaan latauksen merkkivaloa, joka ilmoittaisi akun latauksen määrää. Kalliimmissa malleissa merkkivalo on.

Liian kovasta harjaamisesta varoitetaan

Kalliimmissa malleissa latauksen merkkivalon lisäksi myös paineentunnistusvalo sai kiitosta. Harjoissa syttyi punainen valo silloin, kun hampaita harjasi liian kovaa. Keskihintaisessa Professional Care 2000 -harjassa voi valita "päivittäisen puhdistuksen" lisäksi myös "hellävaraisen" ohjelman.

- Kun itsellä on herkät ikenet, niin tulee helposti painettua liian kovaa. Tämä paineentunnistin ja ajastin ovat minun mielestäni tärkeimmät ominaisuudet, ja ehkä juuri tämmöinen hellävarainen ohjelma, Nelli Vuoristo kiitteli ykköseksi rankkaamansa harjan ominaisuuksia.

Kahdessa eri ohjelmassa ei eroja juurikaan huomattu, vain pesukokemus oli erilainen: toinen vähän voimakkaampi ja toinen hitaampi.

Luksusmallissa liikaa ohjelmia

Oral B:n luksusmallissa Triumphissa on päivittäisen ja hellävaraisen harjauksen lisäksi kiillotus, hieronta ja syväpuhdistus, joihin on myös omat harjat. Osaa toiminnoista testaajat pitivät turhina.

- En oikein tiennyt, mihin tarkoitukseen hierontaohjelmaa olisi pitänyt käyttää, Heli Voutilainen totesi.

- Hellävarainen ohjelma voi olla hyvä lapsille, vanhuksille tai sellaisille, joilla on vähän herkemmät ikenet.

Triumphin pesutulos vakuutti, mutta parasta harjassa oli kuitenkin lisälaite SmartGuide. Sen näytöstä voi hampaita harjatessa katsoa, paljonko harjausaikaa on jäljellä, mistä kohdasta pitää harjata ja mikä ohjelma on menossa.

Triumphin muotoilu sen sijaan jakoi mielipiteet. Saaran mielestä se oli paras harja käteen. Nellin mielestä Triumph taas oli kömpelöin.

- Tämä on jotenkin hirveen iso ja painava, että käsituntuma ei ole oikein hyvä.

Omronin värähtely ei maistunut

Oral-B:n ja Omronin harjaustavat poikkeavat toisistaan. Oral-B:n pyöreä harjapää puhdistaa edestakaisin pyörivällä liikkeellä. Omronin tavallisen hammasharjan muotoinen harjapää puolestaan värähtelee tiheästi. Testaajat eivät lämmenneet Omronin värähtelylle. vakio-, piste- tai laajassa puhdistustilassa.

- Harja tekee värisevää liikettä ylösalas hampaan pinnalla, joten se ei kyllä tunnu kovin mukavalta, Saara kuvaili Omronilla harjausta.

Omronin harjapää myös tuntui suussa suurelta, vaikka itse harjapidike olikin siro. Myös paineentunnistinta kaivattiin.

- Tällä tuli harjattua ihan liian kovaa, koska ei ollut paineentunnistinta. Ja pyöröharjan puhdistusteho on parempi kuin tavallisen mallisen, Nelli arvioi.

Myös Omronin harjapään laitto harjaan tuntui paikoin vaikealta.

Raha ratkaisisi valinnan

Voitto meni jakoon Oral-B:n kahden edistyneemmän mallin välillä, sillä Nelli jätti Triumphin oman listansa viimeiseksi liian monen toiminnon takia. Hinta-laatu-suhteessa voittoon ylsi sadan euron Professional Care 2000.

Sähköhammasharja Pisteet Hinta
Oral-B Professional Care 2000 4,1 99€ (Stockmann, Anttila)
Oral-B Triumph 50 4,1 179€ (Stockmann, Prisma)
Oral-B Vitality Precision 3,4 35€ (suositushinta)
Omron Sonic Style 3,0 69€ (Prisma)

Pisteet 1-5

Samalla harjalla voi olla suuriakin hintaeroja eri kauppojen välillä. Sähköhammasharjoja on usein tarjouksena, joten malleja voi saada halvemmallakin.

Testaajat itse tyytyisivät edullisempaan harjaan, jossa on perusominaisuudet. Lahjaksi kelpaisi kyllä parempikin malli.

- Yhtä tai kahta ominaisuutta voisi tulla käytettyä, Heli myönsi.

- Ei minulla ainakaan ihan päivittäisessä käytössä ole kuin se päivittäinen puhdistusasetus, Saara säesti.

- Maksaisin harjastani korkeintaan muutaman kympin, Nelli sanoi.

Muokattu 11.12.2014: Ulkoasukorjauksia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.