Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä – Sofi Oksanen

Kirjailija Sofi Oksanen
Kirjailija Sofi Oksanen Kuva: yle kuvanauha Sofi Oksanen

Kirjailija Sofi Oksanen kertoo elämästään Marko Gustafssonin haastattelemana radio-ohjelmassa Miten minusta tuli minä huhtikuussa 2009. Kirjailijan ammatti ei ollut hänelle mikään itsestään selvyys, sillä hänellä oli ollut monenlaisia ammattihaaveita.

Sofi Oksanen ei ole aina tiennyt, että hänestä tulee kirjailija. Hän haaveili myös arkkitehdin ammatista. Sofi Oksasen rakkaus kirjoja kohtaan syntyi jo lapsuudessa, ja unileluna toimi J. Oron lastenkirja Muna. Hän oppi lukemaan kuusivuotiaana Heidi-kirjoista ja piti päiväkirjaa.

Lapsuus Jyväskylässä oli aivan toisenlainen maailma kuin hänen äitinsä synnyinmaassa Virossa kahdeksankymmentäluvulla. Kahden kulttuurin välissä elänyt lapsi oppi jo hyvin nuorena tunnistamaan virolaiset juurensa.

Nuori Sofi oli kiinnostunut keskiajasta ja historiasta ja löysi oman tyylinsä. Sofi on luonteeltaan tinkimätön, itseironinen ja aina myöhässä. Hän oli hyvä koulussa, mutta käyttäytymisessä oli toivomisen varaa. Pirkko Saisio muistelee, että Sofi oli oppilaana hankala ja ilmestyi paikalle miten sattuu. Teatterikoulussa Sofille valkeni, että hän haluaa ainoastaan kirjoittaa ja loppu onkin historiaa.

Sofi Oksanen

Kirjailija Sofi-Elina Oksanen syntyi 7. tammikuuta 1977 Jyväskylässä. Hänen äitinsä on virolainen ja isä suomalainen.

Oksanen on julkaissut kolme romaania ja kaksi näytelmää.

Hän sai vuonna 2008 Finlandia-palkinnon sekä 2009 Runeberg-palkinnon romaanillaan Puhdistus. Oksanen sai kirjasta myös Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010.

Oksanen perusti vuonna 2011 oman kustantamon Silberfeldt Oy:n, jonka kautta hän julkaisee teostensa taskukirjapainoksia.

Julkaisi syyskuussa 2011 yhdessä Maija Kaunismaan kanssa kirjan Liian lyhyt hame – Kertomuksia keittiöstä. Teoksessa on laululyriikkaa ja näytelmätekstejä, ja siihen liittyy kaksi cd:tä.

Lähde: Wikipedia

Teksti: Eeva Sani & Sirpa Jegorow

Kommentit